5 redenen om tijdens je werk in beweging te komen!
5 redenen om tijdens je werk in beweging te komen!

Van een hele dag achter mijn pc zitten word ik niet blij. Sterker nog: ik word er moe, lui en suf van. Na zo’n dag kun je me opvegen en heb ik alleen nog maar zin om op de bank te hangen. Gelukkig is mijn werk erg flexibel en kan ik vaak thuis werken. Op dat soort pc dagen, ga ik vaak tussen de middag een rondje hardlopen, als dat niet lukt, probeer ik een half uurtje te wandelen. Beweging op het werk is goed en wel om de volgende redenen:

Beweging op je werkdag

 1. Het bevordert de creativiteit en je brein werkt beter
  Ben jij  iemand die in de lunchpauze alle social media apps afstruint, het nieuws checkt en je privé mail leest en beantwoordt? Je hoofd is dan nog steeds bezig met informatie verwerken. Het is veel beter om even je hoofd leeg te maken en je gedachten te verzetten.  Je zult zien dat je na je rondje een stuk frisser de rest van de dag begint, je bent helderder, creatiever en productiever.
 1. Hardlopen en bewegen werkt heel goed tegen stress!
  Een belangrijk punt in deze tijd. 1 op de 7 mensen kampen met burn-out klachten. En dat is zacht gezegd alarmerend! Door stress te verlagen kun je dit voorkomen. Als je tijdens je werk een rondje gaat sporten gebruik je je lichaam in plaats van je hoofd. Door te bewegen maak je verschillende hormonen en stofjes aan zoals endorfine en BDNF (brain derived neurotrofine  factor). Deze hormonen verlagen je stressniveau. Daarnaast schud je je stilzittende, gestreste lichaam wakker en heb je meer energie en rust in je hoofd om de rest van de dag te knallen.
 1. Buitenlucht, de zon, vitamine D!
  Vooral voor mensen die weinig buiten komen, omdat ze bijvoorbeeld de hele dag op kantoor zitten, ligt een vitamine D tekort op de loer. Vitamine D krijg je onder andere binnen door zonlicht. (https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/samenvatting_vitamine_D.pdf). Mogelijke gevolgen hiervan zijn dat je je futloos voelt, minder energie hebt en zelfs angstaanvallen kunt krijgen. In de winter heeft het voor je vitamine D geen zin om ’s avonds te sporten, want dan schijnt de zon niet meer. Overdag tijdens je pauze is dan net iets beter!
 1. Niet te vergeten: je lichaam
  Naast dat het gezond is voor je geest, is beweging uiteraard goed voor je lichaam. Je kunt afvallen, je conditie verbeteren en/of sterker worden. De Gezondheidsraad adviseert om wekelijks 150 minuten matig intensief te bewegen (wandelen, hardlopen, fietsen) Vaker of meer beweging levert extra gezondheidsvoordeel op.
 1. Tot slot: het scheelt tijd
  Als je tijdens je werk al gesport hebt, dan heb je ’s avonds tijd voor andere dingen!

Beweeg jij genoeg tijdens je werk? Bespreek dit eens met je collega’s of werkgever. Kijk eens wat jullie kunnen doen om een gezondere en fittere werkplek te creëren.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Goudje

Running therapeut/Arbeids- en Organisatie psychologe. Oprichter van Run Free Groningen (link: www.runfreegroningen.nl) Ik zet hardlopen in als behandelmethode bij depressie en burn-out. Met mijn blog wil ik je inspireren om ook te gaan sporten, juist voor je mentale gezondheid. Ik hou van sporten, maar ook van reizen, wijntjes en goed eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!