rugklachten

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem, waar bijna 75% van de mensen wel eens last van heeft. Dit komt omdat onze ruggen behoorlijk wat moeten verdragen en wij er niet altijd even goed voor zorgen. Zeker nu het kouder wordt en je sneller geneigd bent om binnen te zitten, zien huisartsen en fysiotherapeuten een toename in rugklachten. In dit artikel lopen we daarom een aantal stappen en tips met je door om van die rugpijn af te komen.

Stap 1: Zoek de oorzaak

Dit klinkt voor de hand liggend, maar er zijn vaak meerdere oorzaken die samen jouw rugklachten veroorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn: overbelasting, een slechte houding(zowel zittend als staand) en te weinig beweging. De huisarts of fysiotherapeut kan je hier uiteraard bij helpen.

Stap 2: Onderneem stappen

Mensen zijn geneigd om beweging te vermijden bij rugklachten. Het is beter om naar de huisarts of fysiotherapeut te gaan om te kijken hoe je juist wel kan bewegen. Daarnaast zijn er ook verschillende rug- en buik oefeningen waarmee je jouw rug kan ontlasten.

Stap 3: Stel doelen op

Door doelen op te stellen maak je voor jezelf concreet waar je naartoe wil werken en hoe je dit kunt bereiken. Zorg dat dit in haalbare stappen gaat zodat je jezelf niet overbelast. Wat zou je bijvoorbeeld weer willen kunnen, maar  eigenlijk laat door de rugpijn? Begin bijvoorbeeld met 10 minuten wandelen of fietsen en verhoog dit doel stap voor stap.

Stap 4: Identificeer jouw lichaamshouding

Veel mensen besteden hier geen aandacht aan of weten dit niet, maar een verkeerde lichaamshouding komt erg vaak voor. Staan, zitten of tillen, allemaal worden ze maar al te vaak verkeerd uitgevoerd, wat kan leiden tot overbelasting en uiteindelijk rugpijn.

Stap 5: Zorg voor voldoende nachtrust

Tijdens het slapen kan jouw rug bijkomen van de overbelasting en kunnen de bijbehorende spieren zich ontspannen. Een goede nachtrust is daarom essentieel.

Verder is het belangrijk om op een aantal zaken te letten om de rug te ontlasten. Deze simpele praktische tips kunnen je daarbij helpen:

  • Maak een rechte rug tijdens het bukken en tillen
  • Draai nooit je rug als je iets tilt
  • Maak je kern sterker met buik- en rug versterkende oefeningen
  • Probeer hoge hakken te vermijden, deze verdelen het lichaamsgewicht slecht wat zorgt voor instabiliteit
  • Zorg voor een goede bureaustoel die je kan verstellen en zorg voor een rechte rug
  • Heb jij een goed matras dat rekening houdt met je natuurlijke positie? Laat je hierover adviseren
  • Draag spullen zo dicht mogelijk tegen het lichaam om belasting te verminderen
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!