Kernwaarden: wat vind je nu echt belangrijk
Kernwaarden: wat vind je nu echt belangrijk
kompas

Iedereen heeft een uniek setje kernwaarden: die dingen die je belangrijk vindt in het leven. Door stil te staan bij je kernwaarden, kun je richting geven aan je leven. In dit blog leggen wij je uit hoe je je kernwaarden ontdekt. 

Kernwaarden zijn jouw kompas

Kernwaarden geven aan wat je in het diepste nastreeft. Ze maken je prioriteiten duidelijker en geven richting in je leven. Strookt er iets niet met je kernwaarden, bijvoorbeeld je baan, dan kan dit gaan wringen.

Ook zijn je kernwaarden een soort checklist. Sta je bijvoorbeeld voor een keuze? Bekijk of de keuze matcht met je kernwaarden. Is dat zo? Ga er dan voor! Klopt het niet met je kernwaarden? Dan is de keuze mogelijk niet in lijn met wat je belangrijk vindt. Het kan dan logischer zijn om voor iets anders te kiezen. 

Aan welke kernwaarden kan je denken? Veel! Enkele voorbeelden van kernwaarden zijn: vertrouwen, groei, respect, creativiteit, vrijheid, liefde, status, integriteit, succes, speelsheid, schoonheid en gerechtigheid. 

Hoe bepaal je je kernwaarden?

Om je kernwaarden te bepalen, is het belangrijk om te ontdekken wat jij belangrijk vindt in het leven. Deze vragen kunnen helpen:

Tip 1: Wie bewonder jij? Schrijf op wie jij allemaal bewondert. Dit kan een beroemd persoon zijn, maar ook een collega of een vriendin. Bedenk wat je aan deze persoon bijzonder of inspirerend vindt. Vaak schuilt er achter deze bewondering een waarde die jij belangrijk vindt.

Tip 2: Wat frustreert jou? Bedenk hoe een dag vol frustratie er voor jou uitziet? Waar kan jij he-le-maal niet tegen? Schrijf het allemaal op. Vaak is het tegenovergestelde van je frustratie juist een belangrijk waarde voor je. Stel dat je je altijd ergert als vrienden tijdens een etentjes continue op hun telefoon kijken. Dan is waarschijnlijk oprechte aandacht belangrijk voor je. Of kan je het niet uitstaan als iemand te laat komt zonder dit te melden? Dan is integriteit misschien een kernwaarde voor je. 

Tip 3: Wat als je een tovenaar bent? Stel je voor dat je tovenaar bent en mag bepalen hoe iedereen met elkaar omgaat. Wat zou jij dan toveren? Wat zou jij anders willen zien in de wereld? Misschien zou jij willen veranderen dat er meer beweeglessen op scholen komen. Dan is gezondheid een belangrijke waarde. 

Tip 4: Vraag je omgeving. Vaak benoemen mensen uit je omgeving heel makkelijk waar jij voor staat. Vraag eens aan je vrienden, familie of collega’s wat zij denken dat jij belangrijk vindt en koppel daar kernwaarden aan.

Tip 5: Bekijk de lijst met kernwaarden. Download onze lijst met kernwaarden en kies uit de lijst jouw 10 belangrijkste kernwaarden. Schrijf ze op en ga een maand lang voelen welke kernwaarden je het meest aanspreken. Welke kernwaarden springt er elke keer weer uit? 

Houd in gedachte dat je kernwaarden niet meteen duidelijk zullen zijn. Neem de tijd en reflecteer regelmatig. 

Kernwaarden duidelijk: wat nu? 

Heb je je kernwaarden wat meer voor ogen? Bekijk dan eens of je kernwaarden evenveel aandacht krijgen in je leven. Het kan zijn dat sommige waarden veel aandacht krijgen en anderen te weinig. Maak ruimte voor je kernwaarden. Wat zou je anders aanpakken? Welke nieuwe kansen zie je? Matchen je vriendschappen met je kernwaarden? 

Als je bijvoorbeeld hebt ontdekt dat vrijheid een belangrijke waarde voor je is,dan is het misschien logischer niet in vast dienstverband te werken maar om freelancer te worden. Is creativiteit een belangrijke kernwaarden voor je? Check eens of je dit voldoende in je leven terugziet. Misschien kun je meer tijd maken voor een creatieve hobby

Wat zijn jouw kernwaarden? Wat vind jij echt belangrijk in het  leven? Deel het met je coach in de NiceDay app.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Aniek

Iedere dag ben ik bezig met communicatie en content maken. Om je te inspireren, je in beweging te krijgen of om je aan het denken te zetten. Nieuwsgierig en een ontdekker van het leven. Met passsie voor voeding en persoonlijke ontwikkeling.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!