herfst

Het favoriete seizoen van veel mensen is inmiddels officieel afgelopen. Warme zomeravonden hebben plaatsgemaakt voor gure regenbuien, de dagen worden korter en het wordt steeds minder aantrekkelijk om lekker naar buiten te gaan.

Veel mensen ervaren een verandering in hun humeur. Maar liefst veertig procent van de bevolking zegt zich minder lekker in z’n vel te voelen tijdens de koude en donkere maanden van het jaar; zo voelen ze zich onprettig en minder energiek. Tien procent heeft last van een flinke dip en 450.000 Nederlanders hebben zelfs last van een seizoensgebonden depressie.

Wat nu?

De vermindering van het licht en de warmte overdag, samen met het vaker binnen zitten, zijn de grootste veroorzakers van deze gevoelens. Toch heeft  ook de herfst veel moois te bieden! Om de herfstblues tegen te gaan, volgen hier een paar tips om meer van de herfst te genieten.

1. Ten eerste: ga naar buiten!

Geniet van de natuur, die in de herfst misschien wel op zijn mooist is, met zijn prachtige kleuren en paddenstoelen. Genoeg zonlicht kan enorm helpen tegen sombere gevoelens. Naast dat zonlicht een directe positieve invloed heeft op je humeur, zal je lichaam ook meer vitamine D aanmaken. Vitamine D heb je nodig voor stevige botten en tanden, een goede spierfunctie, de werking van het immuunsysteem en ook voor een goed humeur! Er zijn genoeg leuke buitenactiviteiten om te doen in de herfst. Ga bijvoorbeeld kastanjes verzamelen of knutselen met herfstbladeren. Het kan ook ontzettend leuk zijn om juist in de herfst te gaan picknicken: neem een kleedje mee, kleed je warm aan en vergeet vooral de thermoskan met warme thee, koffie of chocolademelk niet! Of lekker in je eigen tuin, met een vuurkorf. Ook in de herfst kun je zo lekker warm ’s avonds buiten zitten met familie en vrienden. Marshmallows en glühwein maken de avond af.

2. Blijf bewegen!

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat sporten kan helpen om depressieve gevoelens tegen te gaan. Zeker in de herfst is het goed om buiten te sporten, als het nog licht is. Ga bijvoorbeeld hardlopen! Dit verhoogt lichaamsbeweging en draagt bij aan je dagelijkse dosis zonlicht. Een stevige wandeling kan ook al heel veel doen.

3. Zorg voor een prettige ochtend

Juist in de ochtend hebben veel mensen last van een dipje. Zonder zonlicht is het moeilijker om op te staan en positief te beginnen aan je dag. Wat hierbij kan helpen is een wake-up light: een wekker met een lamp die steeds feller gaat schijnen, net alsof de zon opkomt. Een prettig ochtendritueel kan ook helpen bij het opstarten. Probeer bijvoorbeeld elke ochtend een extra lekker ontbijtje klaar te maken waar je je op kunt verheugen. Of plan ’s ochtends een leuke activiteit in, zoals een stukje lezen in een boek, een serie kijken of een paar minuten yogaoefeningen doen. Zo start je de dag meteen met een goed gevoel.

4. Maak het gezellig in huis

Als het buiten koud en regenachtig is, kan het heel prettig zijn om warm en knus binnen te zitten. Wat kaarsen of andere lichtjes kunnen zorgen voor een gezellig gevoel, net als een zacht dekentje op de bank waar je je onder kunt verschuilen. Lekkere geuren van bijvoorbeeld essentiële oliën of geurkaarsen kunnen ook bijdragen aan een prettige sfeer. Of bak eens een appeltaart voor een heerlijk warme en kruidige geur in huis.

5. Probeer een nieuwe hobby uit

Als je graag creatief bezig bent, kan leren breien of haken erg leuk zijn voor in de herfst. Zo kun je in de winter al met je eigen gebreide sjaal op pad! Probeer een nieuwe sport uit, of ga eens op pianoles. Er zijn genoeg plekken waar je gratis proeflessen kunt volgen, maak hier gebruik van. Of neem een abonnement bij de bibliotheek en ga lekker lezen.

6. Overweeg professionele hulp

Als je je erg rot voelt, is het een goed idee om eens bij de huisarts langs te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld lichttherapie of je voedingssupplementen aanraden zoals vitamine D. Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar de psycholoog als dit nodig is. De NiceDay-app kan je ook goed helpen bij je herfstdip, met of zonder professional. Onderaan dit artikel vind je meer tips over hoe je de NiceDay-app hiervoor kunt gebruiken.

7. En als laatste: geniet van de kleine, fijne dingen die de herfst te bieden heeft

Bijvoorbeeld van die leuke en lekkere warme trui die je eindelijk weer aan kunt, een warme kop thee, binnen zitten terwijl het buiten regent, koken met pompoen, noem maar op. Er zijn genoeg mooie en fijne dingen aan de herfst!

NiceDay: Plan leuke dingen in om te doen in de herfst in je Daily Planner. Schrijf in het dagboek op waar je van kunt genieten in de herfst.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Anouk Neerincx

Hoi, ik ben Anouk, coach bij NiceDay! Ik help je graag meer te genieten van je dag. Ik hou van muziek maken en luisteren, dieren, reizen en boeken.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!