Soms heb je van die tijden dat alles tegen lijkt te zitten. Je ervaart veel stress en weet niet hoe je hiermee om moet gaan. Waarschijnlijk heb je wel eens van het woord ‘veerkracht’ gehoord en dat dit een belangrijke eigenschap is. Wat is veerkracht precies? En wat kun je ermee als je meer veerkrachtig bent?

Omgaan met problematiek
Veerkracht heb je nodig als je om wil gaan met problematiek. Het hebben van veerkracht kan je helpen in het omgaan met stress. Doordat je beter met problematiek om kan gaan vergroot dit ook je zelfvertrouwen, het kan er voor zorgen dat je meer dingen durft aan te gaan in de toekomst.

TNO omschrijft veerkrachtig vermogen als: het vermogen om tijdens een operatie het werk aan te passen aan veranderende omstandigheden door strategieën, omstandigheden, middelen en competenties anders te organiseren (TNO, 2016). Het is een hele mond vol maar kort gezegd wordt er bedoeld dat je jezelf kan aanpassen aan een verandering en jezelf hierbij anders organiseert.

Hoe word je bewust van je eigen veerkracht?
Door veerkracht word je sterker, je hebt iets meegemaakt bijvoorbeeld het zakken voor een examen, het ontslagen worden of een scheiding. Om hier weer bovenop te komen heb je veerkracht nodig, maar hoe ontwikkel je deze veerkracht?

  • Stel haalbare doelen op. Wanneer je doelen hebt die niet haalbaar zijn kan dit een negatief effect hebben op je zelfvertrouwen.
  • Aanvaard jezelf. Het klinkt erg cliché maar stop met naar anderen kijken, waardeer jezelf. Het kost namelijk veel energie om rekening te houden met anderenen je hierop te focussen.
  • Soms moet je ook even ‘overleven’. Alles loopt niet altijd zoals je het liefst zou willen zien. Wees daarom lief voor jezelf en verwen jezelf af en toe even.
  • Vaker bewegen helpt tegen piekeren en helpt voor mentale veerkracht. Kies iets wat je leuk vindt om te doen, bijvoorbeeld fietsen, een wandeling maken of gewoon sporten.

Niceday: bedenk hoe jij veerkrachtiger zou kunnen worden. Je kan gebruik maken van de tips hierboven en dit registreren in de NiceDay app

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!