man-open-armen-accepteren

Stel je voor: je merkt dat je relatie minder goed gaat dan je had gehoopt. Je verwacht iets van je partner waar hij of zij niet aan voldoet. Dit zorgt voor stress en angst: “waarom houdt hij of zij geen rekening met mij?” of “wat als de relatie uiteindelijk stukloopt?”. Wanneer je accepteert dat de relatie er inderdaad slecht aan toe is kun je meer inzicht krijgen in de oplossingen. Wat zou je relatie verder kunnen helpen? Zodra jij erkent en accepteert dat iets niet loopt zoals je had gehoopt/ verwacht is er meer ruimte om nieuwe keuzes te maken en dingen op een rijtje te zetten.

Wat betekent acceptatie?

Acceptatie betekent dat je aanvaardt hoe de realiteit is. Acceptatie is vaak nodig op het moment dat we geen controle meer kunnen uitoefenen op een situatie die we graag anders zien. Acceptatie van de situatie is vaak dan de enige mogelijkheid en biedt uiteindelijk ook de meeste rust. Je kiest er bewust voor om een situatie te accepteren: het is een actief proces.

We hebben geen invloed op het gedrag van anderen en dit kan erg stressvol zijn. Om die reden moeten we de oplossing vaak in onszelf zoeken. Dit kan door middel van acceptatie en zorgt vaak voor rust en vrede. Dit betekent overigens niet dat je alles hoeft te accepteren wat niet gaat zoals je had gehoopt. Soms zijn er nog oplossingen voordat je begint aan het acceptatieproces. Is dat niet het geval: leer te accepteren.

5 tips voor het accepteren wat je niet kunt veranderen

  1. Erken je gevoel: erken gevoelens die je hebt, probeer niet te onderdrukken dat je het moeilijk vindt om iets te accepteren. Sta stil bij de emotie, geef jezelf ruimte en probeer daarna de draad weer op te pakken.
  2. Bereid je voor op het ergste: wanneer je het ergste scenario voor ogen hebt kan het vaak alleen maar meevallen. Accepteer the worst case scenario en laat los!
  3. Zoek steun bij je vrienden of familie: wanneer je met je omgeving deelt waarom je je onrustig voelt kun je beter accepteren hoe de situatie is. De sociale omgeving heeft een enorme invloed op onze gemoedstoestand. Om die reden is het belangrijk om met jouw vertrouwde omgeving te delen waar je tegenaan loopt.
  4. Onderneem activiteiten, zoek afleiding en structureer je leven: op het moment dat je onrust krijgt is de beste remedie om jezelf af te leiden met (leuke) activiteiten. Door bijvoorbeeld te gaan sporten, leuke muziek te luisteren of door af te spreken met iemand neem je afstand van de situatie en kan je er vervolgens met een heldere blik naar kijken. Door een duidelijke structuur aan te brengen aan jouw dag of week ben je bezig met andere activiteiten die belangrijk zijn. Dit creëert rust en hierdoor nemen piekergedachten af.
  5. Sta stil bij je gedachten: welke gedachten geven jou de meeste stress? Probeer eens jouw gedachten uit te dagen met behulp van een G-schema. Word je bewust van je eigen gedachten en onderzoek of ze kloppen. Op deze manier structureer je je eigen gedachteproces en kan je eens kijken of je op een andere manier kunt denken.

Wat is het effect van accepteren wat je niet kunt veranderen?

  • Je gaat je meer ontspannen voelen: je stelt je verwachtingen bij waardoor er minder ruimte is voor teleurstellingen.
  • Leren accepteren creëert ook zelfvertrouwen. Het zorgt voor een positiever zelfbeeld: uiteindelijk kom je erachter dat iets goed komt en ben je een ervaring rijker. Hierdoor zullen je relaties verbeteren omdat je sterker in je schoenen staat.
  • Je zet nieuwe doelen op een rijtje en gaat hiermee aan de slag.
Tags: accepteren
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sarah Goslinga

Ik ben Sarah, psycholoog en coach bij NiceDay. Voor mij is het belangrijk dat de cliënt een klik heeft met zijn/haar psycholoog en het gevoel heeft alles te kunnen bespreken. Ik vind heel veel verschillende dingen leuk om te doen, denk aan muziek maken, rolschaatsen of dansen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!