Sinds de opkomst van allerlei dating apps zoals Tinder, Happn en Once, is online daten hip! Van de 2,7 miljoen vrijgezelle mensen in Nederland, gebruikt een derde een datingsite of dating app. Daten is gemakkelijker geworden, maar ook vluchtiger. Er zijn al diverse onderzoeken gedaan naar het gebruik van dating apps en naar de voor- en nadelen van online daten.

Onderzoek naar online daten

Omdat zoveel mensen tegenwoordig dating apps gebruiken, is het belangrijk dat we meer weten en leren over de psychologische processen en consequenties die schuilgaan achter dating apps. Het is namelijk niet voor iedereen geschikt, want het kan bijvoorbeeld leiden tot veel frustratie. De helft van alle matches op Tinder reageert bijvoorbeeld niet op een berichtje en mensen verwijderen je soms zomaar na een leuk gesprek. Ook heeft ongeveer 20% van de Tinder gebruikers al een relatie.

Uit een onderzoek van twee Britse gezondheidsorganisaties komt naar voren dat mensen tussen de 14 en 24 jaar door het gebruik van dating apps onzeker worden over hun uiterlijk, ze zich sneller eenzaam voelen of eerder last krijgen van depressieve gevoelens. Dit zijn dus schadelijke gevolgen. Waarom blijven gebruiken we dan dating apps gebruiken? Tijdverdrijf noemt men vaak de belangrijkste reden, daarna nieuwsgierigheid en die wordt gevolgd het maken van nieuwe vrienden. Reden nummer vier: het eventueel aangaan van een nieuwe liefdesrelatie. Ondanks het feit dat mensen dating apps dus niet hoofdzakelijk gebruiken om nieuwe relaties aan te gaan, ontstaat toch 14% van de relaties tegenwoordig via dating apps.

Voor- en nadelen online daten

Dating apps lijken de perfecte oplossing voor mensen die het lastig vinden om in real life op iemand af te stappen. Het is minder ongemakkelijk en het contact is vluchtiger. Maar social media en dating apps blijken wel een afname in onze sociale vaardigheden teweeg te brengen, omdat we zoveel tijd achter een beeldscherm zitten. Iemand in het echt ontmoeten is ineens sneller ongemakkelijk dan voorheen en uit onderzoek blijkt dat men tegenwoordig minder oogcontact maakt in face to face contacten.

Omdat je zo makkelijk in contact met een ander kan komen, is het ook gemakkelijker om het contact weer te verbreken. Of om contact te hebben met je halve aandacht erbij omdat je bijvoorbeeld ook tegelijkertijd tv zit te kijken. Dates zijn tegenwoordig vrijblijvend omdat we zo veel potentiële partners voorbij zien komen.

Online daten wordt ook gezien als handig, omdat je gemakkelijker confrontaties kunt vermijden. Je kunt namelijk ervoor kiezen om niet meer terug te appen in plaats van het gesprek aan te gaan. Dit klinkt handig, maar is een confrontatie vermijden wel zo verstandig? Lees dit in het persoonlijke artikel van onze blogger Ghyta.

Het risico van online daten, net als bij social media in het algemeen, is dat vooral jonge mensen geneigd zijn om hun eigenwaarde af te laten hangen van het aantal ‘likes’ dat je krijgt. Door deze aandacht en waardering voelen we ons beter, maar dit is slechts van korte duur. Een goede basis om aan online daten te beginnen is om eerst van jezelf te houden. Hoe je dat doet lees je hier!

Dus?
Ben je single en wil je online daten een kans geven? Probeer dan vooral plezier te hebben in het proces, en niet alleen op het doel of het aantal likes gefocust zijn!

The relationship with yourself, sets the tone for every other relationship you have.”

NiceDay acties
Probeer de gedachten en gevoelens die opkomen tijdens online daten eens op te schrijven in je ‘Gevoel Registratie’, zodat je inzicht krijgt in wat er in je om gaat.

 

Bronnen:

Datinginsider

NPO

Singlessite

NRC

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ilya de Groot

Hi, ik ben Ilya, psycholoog en coach bij NiceDay. Ik houd van reizen, lekker eten, nieuwe dingen ondernemen en sporten (skeeleren en skiën). De balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk om te behouden, lukt dat niet? Ik help je graag!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!