telefoon

Een leven zonder smartphone is tegenwoordig voor veel mensen ondenkbaar. We gebruiken de smartphone voor van alles: nieuws, sociaal contact, games of het bekijken van de vakantiefoto’s van je oma. Op de wereld zijn er bijna net zoveel telefoons als mensen. De ruim 4,6 miljard telefoons die actief zijn, worden gemiddeld zo’n 2 uur per dag gebruikt. Dat is per jaar een maand dat we op onze telefoon zitten!

Bewustwording

Gelukkig worden we steeds bewuster hoe vaak we onze telefoon gebruiken. Met verschillende apps kun je tegenwoordig je schermtijd bijhouden en in sommige winkels en restaurants wordt je zelfs niet meer bediend als je op je telefoon zit. 

Het is goed om bewuster met ons mobiele gebruik om te gaan. Te veel de smartphone gebruiken kan namelijk klachten geven, zoals pols- en nekklachten. Ook zijn somberheidsklachten, sociale angst en FOMO niet ongewoon. Het telefoongebruik begint tegenwoordig zelfs te lijken op een verslaving met ontwenningsverschijnselen.

Sociale druk

De druk om je telefoon te gebruiken is ontzettend hoog door het perfecte leven wat iedereen wilt leiden. We besteden veel aandacht aan social media en het communiceren met anderen. Onze mobiele telefoon is een centraal aspect geworden van onze sociale wereld. En dat is nu net wat het zo gevaarlijk maakt. Het blijkt dat sociale stress ervoor zorgt dat er klachten ontstaan. Men is bang voor een negatieve beoordeling en wilt er alles aan doen om zo positief mogelijk over te komen. Dit zorgt ervoor dat we meer tijd op onze telefoon besteden.

Wat kun je doen?

Wat kan je doen aan je smartphone verslaving? Hieronder delen wij enkele tips

  • Leg je telefoon eens weg. Ervaar je spanning? Misschien voel je al spanning bij alleen de gedachte al! Waar denk je als eerste aan? Ben je bang dat je niet bereikbaar bent? Of dat mensen vinden dat je niet genoeg aandacht aan ze geeft? Ben je bang om belangrijke dingen te missen? Schrijf op welke gedachte jou de meeste angst geeft. En daag die gedachte eens uit,
  • Moet je iets belangrijks doen, maar raak je gauw afgeleid door je telefoon? Leg hem eens in een andere kamer voor een uur. Je zult zien dat het in het begin onwennig voelt, maar al gauw merk je dat je concentratie toeneemt.
  • Maak afspraken met anderen om tijdens het eten of sociale gelegenheden je telefoon weg te doen. Socializen geeft in het echt veel meer voldoening!
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Wouter Schippers

Hey, ik ben Wouter. Bij NiceDay werk ik als psycholoog en coach. In mijn vrije tijd voetbal ik en houd ik me bezig met het produceren van digitale muziek.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!