afvallen

Zeg jij wel eens een feestje af omdat je aan het afvallen bent? Jammer! Want dat is helemaal niet de bedoeling van afvallen. Je wil het leuk hebben, zonder je zorgen te hoeven maken over je gewicht. Gelukkig kan je het ook heel leuk hebben zonder aan te komen! We geven je wat tips.

Ain’t no party, like an alcoholic party

Tijdens feestjes is alcohol verreweg de grootste boosdoener wanneer het gaat om je dieet. Alcohol levert loze kilocalorieën en onttrekt zelfs mineralen uit je voeding waardoor het je metabolisme vertraagt. Kies het juiste drankje uit, een cocktail bevat bijvoorbeeld een stuk meer kilocalorieën en suikers dan een wijntje. Voor bier geldt, hoe donkerder het biertje, hoe meer kilocalorieën het bevat. Wat betreft wijn is droge witte wijn de beste keuze. Ook kun je ervoor kiezen om mixdrankjes te maken met light frisdranken, maar let er dan wel op dat de effecten van alcohol sneller zullen inslaan.

Nog beter is het natuurlijk om alcohol helemaal te vermijden. Lukt dat niet, probeer dan wat later te beginnen en wissel af met water of light frisdrank.

A party without cake is just a meeting

Naast alcohol, bevat ook taart de (on)nodige hoeveelheid kilocalorieën. Kom wat later, als je denkt dat je je niet in kan houden. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je een stukje afwijst, niemand (behalve misschien jijzelf) zal er wakker van liggen. Vertel de gastheer of vrouw dat je heel erg je best hebt gedaan om wat af te vallen en dat je het zonde zou vinden om daar nu mee te stoppen. Besluit je toch een stukje te nemen, pas hier dan je eetpatroon op aan. Eet bijvoorbeeld wat minder rijst bij het eten, sla het toetje over of pak een tussendoortje minder. Voor een keertje kan dat geen kwaad!

Vermijd de de hapjestafel

Een biertje in je ene hand en een bitterbal in de andere, zie jij jezelf al staan? Toch kun je beter kiezen voor of het een, óf het ander. Door nu helemaal los te gaan, is het harde werken van afgelopen week voor niks geweest. Leid jezelf af en ga zo ver mogelijk van de hapjestafel staan. Focus je op andere dingen, zoals de gezelligheid en de nieuwtjes van je vrienden en familie!

Midnight snacks

Alcohol triggert je eetlust, vandaar dat jij nog trek hebt na een avondje uit. Daarnaast ben je moe, een culinair hoogstandje zal jouw midnight snack dus ook niet worden. Over het algemeen bevatten midnight snacks veel vetten. Alcohol zet de lever echter al aardig aan het werk, maar vetrijk voedsel doet daar nog een schepje bovenop. Dit zal het vetmetabolisme verstoren, niet zo gezond dus. En niet zo dieetvriendelijk! Kies in de plaats voor iets lichts, zoals een appel of een banaan.

De juiste mindset

Zorg ervoor dat je naar een feestje gaat met de juiste mindset. Denk niet: ‘Op het feestje is taart en alcohol, dat zal mijn dieet verpesten.’ Maar denk: ‘Een feestje is gezellig, dat zal me afleiden van chocolade cravings en mij een leuke tijd bezorgen.’ Het lange termijn doel van afvallen is voor de meeste mensen gezond en gelukkig zijn, hou dit einddoel in gedachten. Uiteindelijk zal het afzeggen van feestjes wellicht bijdragen aan het afvallen, maar zal het niet bijdragen aan je einddoel!

Dus: let’s get the party started!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!