Belang van een gezonde leefstijl bij psychische klachten
Belang van een gezonde leefstijl bij psychische klachten
gezonde leefstijl

In Europa heeft bijna 40% van de populatie jaarlijks te kampen met mentale klachten. Mentale gezondheid hangt samen met een aantal factoren; je genen, leefomstandigheden, belangrijke levensgebeurtenissen, maar ook met dagelijks gedrag zoals een gezonde leefstijl. Je mentale gezondheid kan significant veranderen bij relatief kleine verandering in leefstijl! We leggen het je uit.

Wat is een gezonde leefstijl?

Wanneer we het hebben over leefstijl, bedoelen we voldoende bewegen, gezond en gevarieerd eten, een gezond gewicht, gematigd alcohol drinken, niet roken, voldoende ontspanning en een regelmatig dag-nacht ritme met voldoende slaap. Al deze factoren dragen bij aan een gezond lichaam en een gezonde geest. Het vergroot mentale weerbaarheid en veerkracht, waardoor je beter met stress en tegenslagen kunt omgaan.

Grote wetenschappelijke studie

Een grote Duitse studie uit 2013 waar bijna 8.000 mensen aan meededen, toonde aan dat alle bovengenoemde leefstijl factoren geassocieerd worden met mentale gezondheid (gemeten met depressie, angst, stress en levensvoldoening als uitkomstmaten). Uit de studie werd geconcludeerd dat hoe meer gezonde levenskeuzes je maakt, hoe hogere levensvoldoening en lagere mentale stress je ervaart. Zo belangrijk is leefstijl dus! Het is niet voor niets dat een van de meest toegepaste therapieën bij depressie gedragsactivatie is, een therapie die grotendeels bestaat uit, je raadt het al, het activeren van gedrag. Hier worden grote effecten mee behaald. Dus hoe moeilijk het ook voor je is, hoe hoog de drempel ook is, kom in beweging, eet gezond en werk aan je dagritme. Het zal je goed doen, al merk je dit niet direct.

Tips

Maar hoe doe je dat dan, een gezonde leefstijl? Je hoeft daarvoor niet het roer compleet om te gooien en een “fitgirl”, “bodybuilder” of “health goeroe” te worden. Door slechts een aantal kleine aanpassingen te maken in je dagelijkse routine, is het al mogelijk om gezonder bezig te zijn. Hieronder delen we wat tips!

Voeding en gewicht

 • Eet meer groenten bij avondmaaltijd om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.
 • Drink maximaal 1 alcoholische consumptie per dag.
 • Sla de frisdrank eens over en neem een glas water of een kop thee. Benieuwd naar de effecten van voldoende water drinken? Lees dit artikel!
 • Ben je te zwaar? Zoek naar gezondere opties in je voedingspatroon.
 • Neem een stuk fruit als tussendoortje in plaats van een koek.
 • Meer weten over hoe voeding invloed heeft op hoe je je voelt? Lees dan hier verder.

Beweging

 • Parkeer je auto een straat verder wanneer je naar je werk gaat, zodat je een langere afstand wandelt.
 • Pak de fiets voor afstanden korter dan 5 kilometer!
 • Maak een wandeling na het avondeten. Goed voor de spijsvertering, voor je nachtrust en voor je relatie/vriendschap als je samen wandelt!
 • Lees voor meer tips om in beweging te komen dit artikel!

Dagritme en slaap

 • Zorg voor voldoende slaap per nacht, ga eens een half uurtje eerder naar bed.
 • Leg je telefoon wat vaker weg en lees een inspirerend artikel, luister naar een podcast of vrolijke muziek. Dit heeft invloed op je slaapkwaliteit en geluksgevoel.
 • Zorg voor voldoende daglicht en beweging om ‘s avonds optimaal te kunnen slapen.
 • Meer tips nodig om beter te slapen? Lees dan hier verder!

Ontspanning

 • Zorg voor minder stress door voldoende ontspanning in te plannen.
 • Maak gebruik van de pauzes op werk; maak een wandeling of klets met een collega.
 • Neem tijd voor het uitoefenen van je hobby’s.
 • Doe eens een ontspanningsoefening, te vinden op deze pagina.

Quote

“Make the rest of your life, the best of your life”

NiceDayKies een van bovenstaande tips en plan die gedurende een week lang in in je Daily Planner van NiceDay. Heb je het onder de knie en voelt het bijna als routine, kies dan de volgende tip uit en plan die in. Zo bouw je langzaam aan een duurzame verbetering in leefstijl! Iemand nodig die jou hierin begeleidt? Maak dan een connectie met een van onze NiceDay coaches.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ilya de Groot

Hi, ik ben Ilya, psycholoog en coach bij NiceDay. Ik houd van reizen, lekker eten, nieuwe dingen ondernemen en sporten (skeeleren en skiën). De balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk om te behouden, lukt dat niet? Ik help je graag!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!