NiceDay blog: werken aan je eigenwaarde - ben ik goed genoeg?

Heb je last van angst in situaties waarin je moet presteren, of wanneer je het gevoel hebt dat je wordt beoordeeld? Streef je voortdurend naar beter, of ben je nooit tevreden met je eigen prestaties op je werk of tijdens je studie? Vraag je jezelf vaak af of je wel goed genoeg bent? Misschien vermijd je zelfs bepaalde dingen, uit angst dat je zal falen? Als je jezelf in het bovenstaande herkent, kan het zijn dat je last hebt van een laag gevoel van eigenwaarde of een laag zelfbeeld.

Eigenwaarde

Eigenwaarde is het gevoel van goed genoeg zijn. Het gaat erom dat je jezelf ziet als waardig en waardevol en dat je tevreden bent met wie we je bent als persoon. Eigenwaarde is nauw verbonden met je gedachten, gevoelens en gedrag; als je een lage eigenwaarde hebt, kan dit je ​​dagelijks functioneren en hoe je je voelt beïnvloeden. In een samenleving die productiviteit en prestaties heel belangrijk vindt, ​​en waarin je voortdurend wordt geconfronteerd met het (soms perfect lijkende) leven van anderen online, definieer je je eigenwaarde al snel op basis van prestaties of wat je hebt bereikt. Je vergeet dan dat je waarde als persoon hier niet door wordt bepaald.

Selectieve verwerking

Dit wordt nog lastiger als je rekening houdt met het feit dat mensen zich bezighouden met ‘selectieve verwerking’. Dit betekent dat je de neiging hebt om informatie in je op te nemen die al past bij je overtuigingen en ideeën over de wereld. Als je al een laag gevoel van eigenwaarde hebt, wordt het nog moeilijker om bewijzen en informatie in je op te nemen die het tegendeel bewijzen. Een voorbeeld is piekeren over dat ene ding dat je die dag anders had kunnen doen, in plaats van na te denken over de dingen die juist goed gingen. Herkenbaar? Zoals met de meeste dingen in het leven, is het hard werken en oefenen om te leren je gevoel van eigenwaarde te vergroten.

Wat kun je doen om je eigenwaarde te vergroten?

Leren jezelf te accepteren zoals je bent en een nieuwe betekenis van waarde en eigenwaarde vinden, is de de tijd en moeite waard! Je kan je er een stuk beter door voelen of nieuwe kansen in je leven creëren.  Zo begin je hiermee:

  • Luister naar opbeurende muziek – luister vaker naar een nummer of een artiest die je een goed gevoel geeft over jezelf, of je extra zelfvertrouwen geeft. Dit kan een super fijne boost zijn op de momenten dat je het moeilijk hebt.
  • Accepteer je zwakheden – fouten maken en imperfect zijn hoort allemaal bij het mens zijn.
  • Hou een positief dagboek bij – schrijf elke dag 3 positieve dingen of dingen waar je trots op bent op. Het kan soms makkelijker zijn om je te concentreren op het negatieve, maar deze oefening kan je helpen om meer balans in je denken te vinden.
  • Word je bewust van je innerlijke criticus en oefen zelfcompassie – hoe je tegen jezelf praat kan een grotere invloed hebben dan je je realiseert.
  • Onderzoek hoe je waarde in anderen definieert, buiten hun prestaties. Denk aan iemand die je bewondert of waardeert en vraag jezelf af wat je aan hem of haar waardeert. Welke kenmerken hebben ze waardoor ze een waardig persoon in je leven zijn? Zijn ze empathisch, grappig, sterk, geduldig of aardig? Bedenk hoe deze kenmerken zich tot jezelf verhouden. Beschik jij in meer of mindere mate ook over een aantal van deze kwaliteiten?

Hulp

Worstel je met eigenwaarde of herken je een aantal van bovenstaande problemen? Een professional kan je helpen om je eigenwaarde te vergroten. Meer informatie over een behandeling met NiceDay vind je hier.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Martijn Thomas

Hallo, ik ben Martijn, psycholoog bij NiceDay. In mijn vrije tijd maak ik graag muziek, sport ik regelmatig en spreek ik graag met vrienden af.

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!