Gelukkig zijn, dat bepaal je voor een groot deel zelf. Jij bent immers de baas over jouw gedachten: jij kiest dus of en hoe je reageert op verschillende situaties in je leven. Natuurlijk zijn er (veel) externe gebeurtenissen die invloed hebben op hoe gelukkig jij je voelt, zoals stress op het werk of op school, ruzie met iemand of sterfgevallen en andere traumatische gebeurtenissen. Op sommige momenten is het onmogelijk om optimaal geluk te beleven, maar positief denken draagt wel degelijk bij aan je algehele gevoel van geluk. En positief denken kan je leren!

Het placebo-effect
Om je te overtuigen van de kracht van positieve gedachten vertellen we je over het placebo-effect. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Geloof jij dat de placebo-pil een ‘echte’ pil is dan kan je je er daadwerkelijk beter door voelen. Andersom werkt het ook (nocebo-effect): geloof je niet dat de pil werkt, dan vermindert het effect. Onze geest is superkrachtig! Als jouw gedachten al effect kunnen hebben op je lichaam, dan kan jij je vast voorstellen dat negatief denken ook daadwerkelijk effect heeft op je gemoedstoestand.

Ontdek jouw negatieve overtuigingen
Het is allereerst belangrijk om te kijken wat jouw negatieve gedachten en overtuigingen zijn. Dat kan best wel moeilijk zijn! Maar, probeer eens na te gaan hoe jij, in gedachten, reageert op sommige situaties. Bijvoorbeeld, je komt binnen op school of op je werk, jij zegt vriendelijk goedemorgen, maar je collega’s of klasgenootjes zeggen niets terug. Ga je er direct vanuit dat dit aan jou ligt of denk je bij jezelf: ‘’oh zij zijn vast lekker bezig.’’ Merk je een negatieve gedachten op, probeer dan een positief alternatief te vinden.

Life is not as serious as the mind makes it out to be.
-Eckhart Tolle

Positieve affirmaties
Om jezelf te trainen in het vinden van positieve alternatieven kunnen affirmaties helpen. Affirmaties zijn eigenlijk korte statements die je dagelijks voor jezelf (hardop) herhaalt. Denk bijvoorbeeld aan ‘’ik ben genoeg’’ of ‘’ik ben sterk genoeg om door te gaan’’. Het kan vanalles zijn! Misschien voelt het in het begin een beetje gek, maar hoe vaker je dit tegen jezelf zegt, hoe meer je het gaat geloven.

Ruimte voor je gevoelens
Daarnaast is het wel belangrijk om te begrijpen dat jouw gevoelens er mogen zijn. Een baaldag of een moment waarop je je down voelt, het mag er zijn. Negeren zorgt er niet voor dat deze gevoelens verdwijnen, sterker nog: misschien worden ze wel erger. Geef het ruimte zodat je het kan verwerken. Daarna is het waarschijnlijk ook weer wat makkelijker om positief te denken!

Hoe oefen jij positief denken?

Vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief, zodat je nooit meer iets mist.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!