Beter worden – een rechte, stijgende lijn?
Beter worden – een rechte, stijgende lijn?

Veel patiënten vragen zich af hoe een behandeling in de GGZ zal verlopen. Kun je vanaf de start van de behandeling verbetering verwachten in een rechte, stijgende lijn?

Golfbewegingen

Meestal gaat verbetering juist meer in een golfbeweging (ten Broeke, 2004). Over de gehele behandeling gezien is het doel natuurlijk dat je klachten zullen verminderen en dat je je beter gaat voelen. Vaak gaat verandering met ups en downs; soms kun je het gevoel hebben dat je twee stappen vooruit zet en één achteruit. Dat kan te maken hebben met bewustwording en met confrontatie met wat je eerder uit de weg ging.

Bewustwording van je klachten en je gedrag

In behandeling doorloop je meerdere fases. Je start met een intake gesprek, waarna je je misschien al iets beter voelt doordat je je verhaal hebt gedaan en omdat je zorgen zijn gehoord (ten Broeke, 2004). Ook heb je mogelijk vertrouwen en hoop gekregen dat je iets aan je klachten kunt veranderen. 

Daarna volgt een fase die de bewustwording bevordert; je krijgt informatie over je klachten  je registreert hoe vaak je last hebt van je klachten (en merkt misschien op dat je veel vaker dan je dacht somber of angstig bent en schrikt hier misschien wel van).  Dat kan confronterend zijn en maken dat je je minder goed voelt. Je bent je meer bewust van wat er niet goed gaat maar, je hebt nog weinig tools om in beweging te komen en om iets te veranderen (ten Broeke, 2004). Geen fijn gevoel.

Toch is je bewust worden van wat er aan de hand is juist een teken dat je een begin hebt gemaakt met het aangaan van de confrontatie met je klachten, zodat je er vervolgens iets aan kunt doen.

Tijdens behandeling klachten aanpakken

Wanneer je je meer bewust bent van wat er op dit moment misgaat en hoe je gedrag je klachten mogelijk in stand houdt, kun je onder begeleiding van je behandelaar uitproberen hoe het is om dingen anders te doen of anders over situaties te denken. 

Je krijgt dus handvatten en gaat actief aan de slag door bijvoorbeeld de confrontatie aan te gaan met angstige situaties die je eerder hebt vermeden, je wordt weer actiever terwijl je eerder de neiging had je terug te trekken of je daagt je negatieve gedachtes uit om meer realistisch over jezelf te denken en je beter te voelen.  Ook dat kan in golven gaan, met vallen en opstaan.

Je ontwikkeling tijdens een behandeling is dus gemiddeld geen rechte, stijgende lijn, maar meer een golvende beweging. Je hiervan bewust zijn en weten dat dit ‘normaal’ is kan je helpen om te relativeren als het minder gaat. Heb vertrouwen dat je op de goede weg bent en dat je er gaat komen. Houd vol!

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Saskia Schawo

Hoi, ik ben Saskia en werk als psycholoog met patiënten met angst- en stemmingsstoornissen. Dit doe ik bij de digitale poli Haaglanden en Parnassia Groep Zoetermeer. Ik werk voornamelijk met cognitieve gedragstherapeutische technieken en interpersoonlijke therapie. Naast mijn werk ben ik promovenda aan de Erasmus Universiteit. In mijn vrije tijd teken en schilder ik, surf ik zo nu en dan en doe ik aan pilates.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!