Deze yogaoefeningen geven jou een betere nachtrust
Deze yogaoefeningen geven jou een betere nachtrust

Dat yoga goed is wordt door vele wetenschappelijke onderzoeken bevestigd. Het verbetert niet alleen de algehele lichaamshouding, het zorgt ook voor een goede nachtrust. Maar soms is het een uitdaging om lekker te kunnen slapen wanneer we zo druk zijn. Daarom in deze blog een overzicht van yogaoefeningen die jou helpen een betere nachtrust te krijgen.

Ontspan de schouder, nek en rug

Onopgemerkt kruipt er gedurende de dag spanning naar je schouders, nek en rug. Zeker bij bureauwerk. Verkrampte spieren maakt het lastig om goed te kunnen slapen. Laat die spanning los met deze serie aan oefeningen.

Zonnegroet

De Zonnegroet is een ideale oefening als warming up voor alle spieren, pezen en gewrichten. Je dag beginnen met de zonnegroet helpt je je focus te bewaken. Aan het eind van de dag is dit een fijne manier om het lichaam te ontspannen zodat je met meer gemak in slaap kan komen. Onderstaande video en deze cartoon tekening laten je zien hoe je de zonnegroet stap voor stap kan doen.

Ontspanningsoefening

Even het hoofd helemaal leeg maken en aan niets denken. Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Onderstaande oefening helpt het hoofd leeg te maken en zorgen voor een diepe en ontspannen slaap. Zoek een rustige plek of ga lekker liggen op bed of bank, sluit je ogen en luister naar deze oefening.

Savanna

Over deze yogaoefening wordt gezegd dat deze het eenvoudigst is om uit te voeren, maar het lastigste is om volledig te beheersen. Andere yogahouding vragen een (actieve) inspanning van spieren, pezen en gewrichten. Savasana wordt ook wel “Lijkhouding” genoemd  en het uitgangspunt is om alle spanning volledig los te laten in elk deel van het lichaam én het hoofd volledig leeg van alle gedachten te maken. Hierdoor is Savasana de meest uitdagende houding voor iedere yogi. Door Savasana regelmatig te beoefenen bevorder je een goede nachtrust. 

Muziek

Van muziek is al langer bekend dat het ontspannend kan zijn voor het menselijk lichaam. Wetenschappers van Mindlab in het Verenigd Koninkrijk deden er onderzoek naar en kwamen tot een verrassende ontdekking. De muzieknummer ‘Weightless’ van Marconi Union heeft een groot ontspannend effect. Het geheim van het nummer? “Het heeft een ritme dat start aan 60 beats per minuut en langzaam vertraagt tot 50 beats per minuut”, aldus Lyz Cooper van de British Academy of Sound Therapy. “Terwijl je luistert, daalt je hartslag langzaam tot het gelijk loopt met die beat. Dat leidt dan weer tot een verlaging van de bloeddruk. Doordat er geen herhalende melodie in zit, kunnen je hersenen zich helemaal uitschakelen, omdat ze niet de hele tijd proberen om te voorspellen wat er zal volgen.”

Luisteren naar dit nummer voor het slapen gaan, zorgt voor een ontspannen nachtrust. 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Esther

Especially for NiceDay, Esther writes blogs about yoga and shares practical and surprising tips (and tricks) that really benefit you. In 2018, she was the first yoga teacher in Europe to introduce live online yoga with her online yoga studio: 100% Yoga. A healthy balance between the physical and the mental brings joy to your life. It gives you energy and makes you shine. According to Esther, yoga is the way to achieve that. That is why she set up a live online yoga platform to energize as many people as possible. Experience how her classes can increase your enjoyment of life, and try 6 free classes that will put a smile on your face. Did you know that her studio works on solar energy?

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!