Gisteren, 21 januari 2019, was het Blue Monday oftewel de meest deprimerende dag van het jaar. Waarom wordt de derde maandag in de maand januari juist gekozen als meest deprimerende dag van het jaar? Dit kun je teruglezen in een eerder artikel op NiceDay over Blue Monday. De Blue Monday is door de media lichtelijk opgehyped. Volgens hen zouden we op deze dag de naweeën van de decembermaand extra voelen. We zouden te veel gegeten hebben, te veel geld uitgegeven hebben én het duurt nog ruim een week voordat ons salaris weer wordt gestort. Ik kan mij deels wel vinden in deze redenering, vooral in het te veel geld uitgegeven gedeelte 😉 Maar ergens vind ik de Blue Monday zoals hij oorspronkelijk is bedacht een aanslag op de mensen die elke dag een deprimerende dag moeten doormaken.

Depressief

Stel, je staat in de rij bij de kassa en twee mensen die voor je staan zeggen tegen elkaar, ‘Ik voel me zo depressief vandaag. Geen idee hoe het komt…’ Waarop de ander zegt, ‘Ik weet waarom je je zo voelt! Het is vandaag Blue Monday!.’ Over deze uitspraken val ik nog weleens. Het kan natuurlijk zo zijn dat deze persoon die zich vandaag depressief voelt, het startpunt ervaart van een depressieve stoornis, maar het kan ook zo zijn dat dit niet zo is. Indien het laatste het geval is, sta ik tenenkrommend achter deze twee mensen en zou ik het liefste willen vragen of ze wel weten wat het inhoudt om depressief te zijn. Veel mensen weten niet wat de symptomen zijn van een depressie. Voor mensen die echt depressief zijn, is het vervelend om te horen dat iemand zich vandaag zo depressief voelt terwijl hij of zo gewoon even een wat mindere dag heeft. Om dit soort uitspraken te doen verdwijnen, is het belangrijk dat we mensen informeren over de symptomen van een depressie.

Aandacht

Gelukkig staat Blue Monday sinds een paar jaar in het teken van de depressie als ziekte. Er wordt in het nieuws op deze dag meer aandacht besteed aan depressie en sinds een paar jaar is er ook het Depressiegala. Door deze positieve aandacht wordt er kennis overgebracht naar de maatschappij. Hierdoor kunnen ze begrijpen dat ‘je depressief voelen ‘niet alleen inhoudt dat je een slechte dag hebt. Het gaat om slecht slapen, somberheid, verminderde of meer eetlust, slechte concentratie en soms suïcidaliteit. Er zijn natuurlijk nog veel meer symptomen, maar het punt is dat mensen begrijpen dat een depressie een serieuze ziekte is. Zolang Blue Monday op deze manier ingericht wordt, mag het zeker blijven! Wellicht zorgt deze dag ervoor dat mensen die in het geheim lijden aan een depressieve stoornis, zichzelf open durven te stellen aan hun omgeving.

Onthoud altijd: je bent niet alleen!

Liefs,

 

Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!