Bijna iedereen voelt zich wel eens onzeker over zijn of haar uiterlijk. Het is dan ook lastig om te voldoen aan het ideaalbeeld dat door de media, maar ook door veel mensen op social media als Instagram en Facebook wordt geschetst. Je deelt natuurlijk zelf ook liever de leukste, mooiste dingen en ook de leukste, mooiste foto’s van jezelf op dit soort platformen. Maar de laatste tijd zijn er ook andere Instagrammers en YouTubers die steeds meer aandacht krijgen, de zogenaamde Body Positive influencers, die de boodschap proberen over te brengen dat elk lichaam acceptatie verdient. Maar wat is body positivity en wat kunnen we hiervan leren?

Body Positivity

Onzekerheid is natuurlijk van alle tijden maar “lichaamspositivisme” bestaat al langer dan vandaag. Al in 1967 publiceerde de Amerikaanse schrijver Lew Louderback het essay “More People Should Be Fat”. Twee jaar later ontstond The National Association to Advance Fat Acceptance, een beweging die stond voor meer acceptatie voor dikke lichamen. Gewicht is namelijk niet de meest belangrijke graadmeter voor gezondheid. Andere factoren, zoals bloeddruk, cholesterol en mentale gezondheid, zijn misschien wel veel belangrijker. Elk lichaam is anders, en zo kan een gezond gewicht ook voor iedereen weer anders zijn. Verder werkt diëten niet: 95 tot 98 procent van mensen die diëten krijgen uiteindelijk hun oude gewicht weer terug (en vaak met nog wat extra kilo’s erbij).

Acceptatie, voor iedereen…

Maar daar gaat het helemaal niet om, volgens de Body Positivity beweging. Het belangrijkst is dat iedereen respect verdient, ondanks hoe je eruit ziet. Zo blijven de vooroordelen over dik zijn hardnekkig, en dit terwijl bijna de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht heeft. Volgens gedragswetenschapper Loek Hermans van de Radboud Universiteit is ‘fat shaming’, het negatief praten over iemands overgewicht, de enige geaccepteerde vorm van discriminatie in deze tijd. Dit is natuurlijk best raar. Dikke mensen kunnen hierdoor zelfs psychische problemen ondervinden.

… dus ook voor jezelf!

Niet alleen is het belangrijk om anderen te accepteren om hoe ze eruit zien, ook voor jezelf kan dit je leven een heel stuk leuker en makkelijker maken. Maar hoe doe je dat? Begin eerst bij jezelf. Met het accepteren, en vervolgens het respecteren van je lichaam. Je hoeft niet per se alles mooi te vinden aan jezelf, met acceptatie en respect voor jezelf kom je echter al een hele eind! En bedenk je maar zo: er zijn veel belangrijkere dingen in het leven dan hoe je eruit ziet.

NiceDay app

Zijn er misschien dingen die je niet doet omdat je uiterlijk je tegen houdt? Probeer dan eens in de NiceDay app jezelf uit te dagen om deze dingen toch te doen. Ga eens een keer zonder make-up de deur uit, of trek die bikini aan, en registreer hoe je je hierbij voelde.

Bronnen: https://bodypositive.nl

De Volkskrants

NPO3

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Anouk Neerincx

Hoi, ik ben Anouk, coach bij NiceDay! Ik help je graag meer te genieten van je dag. Ik hou van muziek maken en luisteren, dieren, reizen en boeken.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!