bosbad

In een vorig blog beschreven wij het ontspannende effect van de natuur en over shinrin-yoku, de Japanse kunst van het bosbaden. Het is wetenschappelijk bewezen dat bosbaden je immuunsysteem verbetert en je een ontspannen gevoel geeft. Maar wat doe je dan tijdens een bosbad? Wij delen enkele oefeningen voor een fijn bosbad.  

Bewust vertragen

Shinrin-yoku betekent letterlijk ‘baden in de atmosfeer van een bos’. Meestal let je bij een boswandeling niet echt op je omgeving. Bij shinrin-yoku, en dus bij bosbaden, vertraag je bewust. Je neemt het bos op alle mogelijke manieren waar. 

Een bosbad. Hoe doe je dat? 3 oefeningen

1. Loop langzaam en sta stil

Vertraag je stappen. Sta af en toe stil. Bij bosbaden neem je de tijd voor alles. Geen route en geen kaart. Ga je neus achterna. Je hoeft niet 15 kilometer op pad. Je hoeft namelijk geen doel te bereiken, het gaat juist om de beleving in het bos. Een paar kilometer is meer dan voldoende. 

2. Bodyscan

Al wandelend kan je een bodyscan doen. Je loopt je hele lichaam na. Begin bij je voeten. Hoe voelen die? Koud of warm? Gespannen of ontspannen? Voel je je sokken? En hoe voelen je kuiten, bovenbenen en heupen? Hoe zit het met je buik, rug en schouders? Loop stuk voor stuk alle delen van je lichaam na. Hoe voelt je lichaam? Alles mag er zijn, je hoeft niks te veranderen. 

3. Gebruik al je zintuigen

Bij het bosbaden activeer je alle zintuigen. Hoe? Focus een tijd lang op alles wat je hoort, ziet, ruikt en voelt. Wat hoor je? Je eigen ademhaling, fluitende vogels en geluiden verder weg. Kijk in het rond. Wat zie je allemaal op de grond, in de lucht en tussen de bomen? Ruik! Welke geuren neem je waar? Houd dit een poosje vol. En vergeet ‘voelen’ niet. Pak een handje bosgrond, raak taken aan, voel aan de boomstam. Gebruik al je zintuigen aandachtig.  

Het is herfst!

Het najaar is een mooie tijd om het bos in het gaan. En niet alleen omdat de bladeren een mooi kleurenpalet geven. De herfst is ook de tijd van loslaten. Bladeren vallen van de boom en voeden de bodem rondom de boom, zodat de boom in het najaar weer kan bloeien. Net als in het leven. Soms moet je personen, niet-helpende gedachten of oude patronen loslaten, waardoor je ruimte maakt voor iets nieuws. Zo is loslaten een voedingsbron voor nieuwe personen, doelen en voor je eigen groei.  

Maar eerst loslaten. Dus hup het bos in! En ontdek wat je de natuur jou wil zeggen. 

Verder lezen

Lees meer over de positieve effecten van wandelen

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Aniek

Iedere dag ben ik bezig met communicatie en content maken. Om je te inspireren, je in beweging te krijgen of om je aan het denken te zetten. Nieuwsgierig en een ontdekker van het leven. Met passsie voor voeding en persoonlijke ontwikkeling.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!