comfort zone

Je kent ze vast wel: quotes als: ‘Life begins at the end of your comfort zone’ en ‘great things never came from comfort zones’. Hup hup, uit die comfort zone, zeggen ze eigenlijk. De gedachte is natuurlijk dat je door nieuwe, spannende dingen te doen, groeit, beter wordt, rijker wordt. Maar wat gebeurt er als je continu buiten je comfort zone opereert. Alleen maar streeft naar betere prestaties? Constant over je eigen grenzen heen gaat? Weet je dan de weg naar je comfort zone nog wel terug te vinden? Raak je dan niet een stukje van jezelf kwijt? Eerlijk gezegd erger ik mij daarom nogal eens aan deze goedbedoelde quotes en plaatjes.

Bij jezelf blijven

Natuurlijk begrijp ik heel goed wat de essentie is van die mooie quotes. Voor mij geldt dat ik regelmatig een stapje buiten mijn comfort zone moet doen om mijn bedrijf succesvol te maken en om mezelf te ontwikkelen. Toch probeer ik altijd te blijven doen wat goed voelt, spannend of eng misschien, maar het moet altijd bij me blijven passen. Een tijd geleden gaf ik bijvoorbeeld een presentatie op een event, doodeng vond ik dat. Ik heb dan ook eerst een tijdje nagedacht of ik dit wel wilde; waarom zou ik iets doen waar ik niet per se goed in ben en eigenlijk niet leuk vind? Toch heb ik het gedaan, omdat ik wist dat het mij iets zou brengen: zichtbaarheid voor mijn bedrijf én een leerzame ervaring voor mezelf. Daarbij kon ik bij mezelf blijven, omdat ik mocht vertellen over mijn passie! Missie geslaagd.

Comfort zone en burn-out

Afgelopen week vertelde iemand me dat ze voor haar werk continu uit haar comfort zone ging. Ze moest steeds dingen doen die niet bij haar pasten, maar waarvan ze vond dat ze het moest doen omdat het er nu eenmaal bij hoorde. Ze had te veel werk, waardoor ze elke keer het gevoel had achter de feiten aan te lopen. Daarnaast was de aard van haar werk op zich al vrij stressvol. Dit putte haar uit, emotioneel en fysiek. Daarnaast gebeurde er nog iets: ze wist eigenlijk niet meer zo goed wie ze was of waar haar comfort zone was gebleven. Ook thuis en in haar privé leven begon ze zich opgejaagd en onprettig te voelen. Uiteindelijk kwam ze thuis te zitten met een burn-out

Sporten en je comfort zone

Tijdens mijn werk als running therapeut besteed ik veel aandacht aan het luisteren naar je lichaam en het aangeven van je grens. Je zult misschien denken dat hardlopen en sporten juist gaat om het verleggen van je grenzen en buiten je comfort zone treden, zo word je immers beter en sneller. Bij running therapie zoeken we die grens heel bewust op, wat is nog comfortabel en wat niet meer?

Probeer dit zelf ook eens tijdens het hardlopen. Wees je bewust van je lichaam, stel jezelf steeds de vragen: wat voel ik? Wordt het sporten zwaarder of is het nog comfortabel? Wat gebeurt er in mijn lichaam, met mijn hartslag en mijn ademhaling? En zet dan een ‘mentale vlag’ op het moment dat je het zwaarder krijgt, dus ver voordat het te zwaar wordt! Onderzoek dan wat je kunt doen om niet te ver over die grens te gaan, bijvoorbeeld: langzamer lopen, bewuster ademhalen, wandelen, etc. Het gaat dan niet om beter of sneller worden (dat komt vanzelf wel, stapje voor stapje, echt!), maar om te onderzoeken wat je lichaam kan en kan leren.

Hardlopen en het dagelijks leven

Heel vaak zie ik dat deelnemers in het dagelijkse leven hetzelfde doen als tijdens het hardlopen: niet luisteren naar wat hun lichaam ze probeert te zeggen (vermoeidheid, griep, kortademigheid, gejaagdheid, onzekerheid), maar continu buiten de comfort zone gaan, totdat ze niet meer weten wat hun comfort zone is of waar die ook alweer is. Met alle gevolgen van dien. Doe jij dit ook?

Ik geloof dat groei zit in het bewust opzoeken van je grens en die grens respecteren.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Goudje

Running therapeut/Arbeids- en Organisatie psychologe. Oprichter van Run Free Groningen (link: www.runfreegroningen.nl) Ik zet hardlopen in als behandelmethode bij depressie en burn-out. Met mijn blog wil ik je inspireren om ook te gaan sporten, juist voor je mentale gezondheid. Ik hou van sporten, maar ook van reizen, wijntjes en goed eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!