Complimenten geven of krijgen is niet vanzelfsprekend. In Nederland draait het heel erg om presteren en wanneer dit niet goed verloopt krijg je dat te horen. Positieve feedback of complimenten, worden minder vaak gegeven. Terwijl het geven van een compliment juist zo belangrijk is!  Het is een uiting van waardering. Het versterkt het positief zelfbeeld van iemand. Denk na over kinderen, hoe vaak krijgen zij een compliment als ze iets goed doen.

Waar zijn complimenten goed voor?
Het geven van complimenten is goed voor verschillende dingen. Doordat je aan een situatie een emotionele toevoeging geeft, kun je deze situatie beter onthouden. Ook geeft een compliment een positief gevoel bij de ontvanger en degene die het compliment geeft. Doordat de ander glimlacht door je compliment, krijg jij ook een positief gevoel. Dit komt door de spiegelneuronen in je hersenen. Door het krijgen van complimenten bevorder je de werkzaamheden van jezelf. Door fouten leer je, maar door successen groei je verder. Kijk naar hetgeen dat wel goed gaat, hoe bouw je dat verder uit? Dit maakt leren makkelijker en leuker.

Complimenten geven, hoe doe je dat?
Het geven van een compliment klinkt makkelijk maar wordt vaak als lastig ervaren. Veel mensen zijn bang dat het nep overkomt, of weten niet hoe je een compliment formuleert. Bij een compliment is het belangrijk dat je diegene aankijkt naar wie je het compliment wil maken. Benoem het gedrag en geef aan wat jij daar zo goed aan vindt. Geef het compliment alleen als je het echt meent. Probeer vanaf nu elke dag minimaal een keer een compliment te geven aan een persoon en kijk wat het met je doet!

Hoe ontvang je een compliment?
Als iemand je een compliment geeft is het belangrijk dat je deze aanvaard. Iemand heeft namelijk de moeite genomen om jou een compliment te geven. Als je niet weet hoe je moet reageren kun je altijd: ‘Dank je wel’ zeggen, hierdoor accepteer je het compliment.

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!