Creatief je gevoelens uiten: hoe doe je dat?
Creatief je gevoelens uiten: hoe doe je dat?
gevoelens-uiten

Het kan lastig zijn om over je gevoelens te praten. Soms schieten woorden tekort en is het fijner om je gevoel op een andere manier te uiten.

Creativiteit kan van alles betekenen. Creativiteit is iets nieuws zien, iets nieuws vinden en iets nieuws doen of maken. Denk bijvoorbeeld aan het bedenken van oplossingen en nieuwe ideeën. Omdat creativiteit van alles kan betekenen, kan het ook op allerlei manieren geuit worden. Je kan bijvoorbeeld schilderen, dansen, zingen, schrijven of foto’s maken. Het is helemaal aan jou hoe jij je creatief wil uiten!

Misschien weet je niet goed hoe je je creatief moet uiten. Dat is helemaal niet gek, want er zijn ook zoveel manieren om creatief te zijn! Probeer zelf op onderzoek te gaan naar wat jij leuk vindt, bezoek bijvoorbeeld een museum of bekijk op internet video’s over creatief bezig zijn. Onthoud dat het niet de bedoeling is dat je de nieuwe Rembrandt wordt! Het gaat erom dat je je gevoelens kan uiten en jezelf beter leert kennen. Hieronder staan een paar manieren om creatief je gevoelens te uiten:

When in doubt, dance it out
Soms kun je je innerlijke gevoelens en wensen bevrijden door fysiek te bewegen. Probeer de gevoelens die je hebt uit te drukken in een dans. Je kan thuis dansen of in een club. Het is belangrijk om op muziek te dansen waar je je beter door gaat voelen. Dans bijvoorbeeld op muziek waardoor je je sterk voelt wanneer je bang bent, of waar je blij van wordt als je verdrietig bent. Je kunt ook op dansles gaan, als je het fijn vindt om begeleid te worden en om in een gestructureerde omgeving te zijn. Dansstudio’s bieden programma’s voor beginners aan waar je niet zo veel tijd en geld aan kwijt bent. Kies een dansvorm uit die goed bij je persoonlijkheid past, je kan bijvoorbeeld kiezen voor hip-hop,  jazz of ballet.

Write like it matters and it will
Een goede manier om jezelf uit te drukken is door te schrijven. Schijf gedichten of korte verhalen. Richt je op hoe je je voelt en schrijf het eerste wat in je opkomt. Het kan ontzettend opluchten om jezelf te bevrijden van de gedachtes en gevoelens door te schrijven. Bovendien kan je op deze manier beter inzicht krijgen in hoe je denkt en hoe je je voelt. Je creatief uiten doe je voor jezelf en voor niemand anders, je hoeft je werk dus niet te delen met anderen. Laat alle verwachtingen ook los, je hoeft het niet perfect te doen!

Let your heart sing
Zingen is een fijne activiteit, ook al ben je er niet zo goed in. Het zorgt ervoor dat je je emoties in de vorm van een liedje kan stoppen. Bovendien is zingen gezond. Wanneer je zingt, komen er stofjes in je brein vrij die pijnstillend werken en je een geluksgevoel geven. Zingen is daarnaast op (bijna) elke locatie mogelijk; zing in de auto, onder de douche of in je woonkamer (denk wel aan je buurman). Laat je lekker gaan en zing erop los. Ook hiervoor geldt weer dat je zeker niet de nieuwe Beyoncé hoeft te zijn. Zing liedjes die je gevoelens als boosheid of blijheid bevestigen. Laat je emoties op de vrije loop en bedenk bij jezelf dat deze gevoelens er mogen zijn: je hoeft ze niet te onderdrukken.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!