Dag van migranten en vluchtelingen

Het is vandaag de dag van migranten en vluchtelingen. Bij mensen die als vluchteling of migrant naar Nederland komen, is de kans op een depressie of posttraumatische stress twee tot drie keer hoger dan bij autochtone Nederlanders. Naast de stress en het verdriet van het verlaten van huis en haard en alle andere vreselijke dingen die zij mogelijk meegemaakt hebben, is er ook een grote kans dat zij niet de hulp krijgen of durven te vragen die zij nodig hebben.

Hulp in Nederland

Hoewel de problemen dus zeker niet alleen ontstaan door oorlog (maar ook door het loslaten van familieverbanden, bezittingen, werk en al het bekende), is er wel degelijk een cultuurverschil en een mogelijke taalbarrière. De hulpverlening in Nederland probeert de juiste hulp te bieden, maar helaas zijn er maar een beperkt aantal mensen die bijvoorbeeld in het Arabisch hulp kunnen verlenen en de wachttijden zijn vaak erg lang. We moeten het dus deels anders organiseren, denk bijvoorbeeld aan waar we zelf een rol kunnen spelen.

Een helpende hand

Misschien klinkt het wat voor de hand liggend, maar probeer je te verplaatsen in hoe het moet zijn om alles achter te laten en kijk waar je iemand mee kan helpen. Onderzoek laat namelijk zien dat wanneer het goed gaat met het settelen in Nederland mentale klachten sneller over gaan. Misschien kan je openheid creëren of een luisterend oor bieden. Je kunt misschien ook praktisch iets betekenen voor iemand. Hoe werkt het bijvoorbeeld, dat aanmelden voor hulp? Waar moet ik zijn? Of misschien kan je iemand helpen aan een (bij)baan of ondersteunen bij administratieve taken. Let wel, wees niet grensoverschrijdend. Iets wat goed bedoeld is, komt misschien opdringerig over. Kleine gebaren hebben vaak al grote impact!

Zelf ervaren (in hoeverre dat natuurlijk kan…) hoe het is om te vluchten? Bezoek eens het Humanity House in Den Haag. Het vergroot hoogstwaarschijnlijk je inlevingsvermogen!

Ken jij of ben je iemand die hulp kan gebruiken? Bij i-psy zijn ze gespecialiseerd in interculturele psychiatrie en hebben ze dus hulpverleners die o.a. in het Arabisch werken. Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd (eerst) beginnen met coaching. Kijk voor meer informatie op niceday.app of stuur ons een bericht!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!