Boekentips: acceptatie en loslaten
Boekentips: acceptatie en loslaten
vrouw-boek-accepteren-loslaten

Accepteren en loslaten zijn twee werkwoorden die erg simpel klinken, maar de realiteit is toch vaak anders. Beiden staan met elkaar in verbinding: want als we moeite hebben met acceptatie van bepaalde situaties of gebeurtenissen, dan blijven we ook moeite hebben met loslaten. Geduld, eerlijkheid, tijd, moed en compassie kunnen daarbij helpen. Hierover zijn een heleboel boeken geschreven. We geven drie boekentips die je wellicht op weg kunnen helpen om makkelijker te kunnen accepteren en loslaten.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim

Haemin Sunim is een Koreaanse zen-boeddhistische monnik die bekend is geworden via Twitter en Facebook. Hij is hoogleraar en geeft les in boeddhisme en meditatie. In zijn boek geeft hij praktische adviezen voor het vinden van rust en beter omgaan met jezelf en anderen. Zijn boek bevat 17 thema’s waarin hij kort vertelt over thema’s zoals werk, liefde, relaties en passie. Vervolgens voegt hij aan ieder hoofdstuk eenvoudige spreuken toe die je in dagelijks leven kunnen helpen anders met jezelf en anderen om te gaan. Hij hamert vooral op het nemen van stiltes en pauzes om écht te ontdekken wat ons gevoel ons vertelt. Je kunt zijn boek in chronologische volgorde lezen of je kunt ervoor kiezen om over een bepaald thema te lezen. Daarnaast bevat zijn boek hele mooie illustraties van Youngcheol Lee die het leesplezier vergroten.

Verlangen naar verbinding – Brené Brown

Brené Brown is niet meer weg te denken als het gaat om de ervaringen die ons leven betekenis geven. Zij heeft onder andere al boeken geschreven over moed, kwetsbaarheid, liefde, schaamte, empathie en het verlangen erbij te horen. In dit boek geeft ze een nieuwe definitie van wat het betekent om er echt bij te horen in een tijd waarin er juist zoveel conflicten zijn tussen verschillende partijen en bevolkingsgroepen in onze samenleving. Brene geeft aan dat erbij horen iets is wat we dagelijks beoefenen en daar is integriteit en authenticiteit voor nodig. Je kunt het zien als een persoonlijke commitment die je in je hart draagt. Haar boek is wederom een mix van onderzoek, (persoonlijke) verhalen en vooral veel eerlijkheid over dit onderwerp. Ze moedigt vooral aan om het moed te hebben om er écht alleen voor te staan als dat betekent dat je dicht bij jezelf blijft. Daarnaast kan ze ook op een heldere manier uitleggen hoe we juist weer een weg naar onszelf en naar elkaar kunnen vinden om uiteindelijk de conflicten juist te verminderen.

Help me! – Marianne Power

We eindigen de blog met een boek waarbij Engelse humor voorop staat. Tegelijkertijd raak je als lezer ontroert door de openheid in het boek. Marianne Power schrijft een persoonlijk verhaal over haar obsessie met zelfhulpboeken. Ze besluit om een jaar lang iedere maand te leven volgens een zelfhulpboek omdat ze erg ontevreden is over zichzelf en haar leven. Wat begint als een grappig experiment, eindigt al een serieus en ontroerend avontuur. Marianne zoek antwoorden op de vraag “wat bedoelen we nou met geluk?”. Kunnen zelfhulpboeken je echt helpen om duurzaam geluk te bereiken of werkt het alleen op korte duur? De rol van zelfacceptatie staat centraal in dit boek. Door het lezen van dit boek krijg je een samenvatting van een hoop zelfhulpboeken waardoor je tijd en geld bespaart!

Veel leesplezier!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rita

Hi, ik ben Rita, psycholoog en coach bij NiceDay. Het komt weleens voor dat je minder goed in je vel zit of dat je last kunt hebben van angst, stress of somberheidsklachten die wat langer aanhouden. Iemand die met je meekijkt en met je meedenkt kan je verder helpen in je herstelproces. Als je eenmaal de stap hebt gezet om de klachten die je ervaart met een psycholoog te delen dan zul je hopelijk merken dat het delen zorgt voor meer verbinding!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!