donkere dagen

Ze komen er weer aan, de donkere dagen. De lucht grauw als je in de ochtend opstaat, de temperaturen zijn rond het vriespunt, dus dat wordt krabben voordat je weg kunt rijden. Grote kans dat je in de file staat en onderweg naar huis zal het al donker zijn. Hoe ga je daar nu eigenlijk positief mee om?

Sneeuw

Iedereen die mij kent, weet dat ik wild word als het sneeuwt. Ik vind het heerlijk, ik kom meteen tot rust. Daarom heb ik in Noorwegen zo’n mooie week gehad; sneeuw, rijden op plekken waar niemand te vinden is en soms uren geen bereik met je telefoon. Meer heb ik echt niet nodig. Maar in Nederland is dat een heel ander verhaal. Hier heb ik alleen een motor als vervoer en ik zal toch echt naar mijn werk moeten. Dus hier vind ik het al iets minder prettig. Tenzij ik een paar dagen vrij heb, laat die sneeuw dan maar komen!

Kou

Dat is dan weer iets heel anders. Ik vind kou niet erg, maar dan moet het wel windstil zijn. En dat gebeurt niet zo vaak hier in Nederland. Toch vind ik het met de kou fijn om een korte wandeling te gaan maken in het bos. Warme kleding aan, thermoskan mee en lekker samen aan de wandel. Dan de verwarming op standje tropisch in de auto en kruip ik  lekker onder een plaid. Die heb ik vaak in de auto liggen tijdens de wintermaanden.

Dus niet de kou vermijden, maar het juist omarmen. Daar heb je veel meer aan!

Het huis

Tijdens de wintermaanden staan er altijd kaarsjes op tafel en haal ik glühwein in huis. De kruiden die je ruikt als de wijn warm is zorgen ervoor dat ik aan de wintersport denk. Goede herinneringen, die het ook weer minder erg maken dat is het zo guur is buiten.

En dan hebben we natuurlijk de kerst, dan gaan we hier thuis helemaal los. Een grote kerstboom, lampjes overal, nepsneeuw en kerstmuziek. Als ik dan thuis kom na een lange dag werken en de lampjes staan al aan, dan kan je me niet blijer krijgen!

Ook hier ligt dan lekker een warm plaid op de bank, waar ik onder kruip als ik mijn motorpak heb opgeruimd.

Niet altijd positief

Nee, ik heb een hekel aan de regen. En dat komt voor zeker 90 procent omdat ik dagelijks op de motor zit. Het verkeer staat altijd vast, iedereen lijkt in paniek te raken en ik kom doorweekt aan op mijn werk (in regenpak wel te verstaan, maar ook dat is niet prettig).

Dus het is echt niet zo, dat ik fluitend door de koude, donkere dagen ga. Maar ik ga ze voor het eerst in mijn leven positiever tegemoet en ik ben er klaar voor. Gelukkig heb ik iemand naast me die me begrijpt. Ik ga dan even iets voor mezelf doen zoals diamond painten en hij gaat zitten sleutelen. En we gaan straks lekker aan de slag met mijn Kadett, hopelijk rijdt die richting de zomer, zodat ik in de winter niet meer met de motor naar mijn werk hoef.

Probeer te genieten op de donkere dagen

Ik begrijp het als mensen moeite hebben met de donkere dagen. Zo ken ik iemand die zich het liefst een paar maanden verstopt op een warm eiland, tot de zon hier weer harder zijn best doet voor de warmere temperaturen. Ik snap hem, hij heeft me uitgelegd hoe hij zich dan voelt. Maar ik hoop ook dat hij de positiviteit mee kan nemen naar de minder mooie dagen. Soms heb je daar wat hulp bij nodig en dat is helemaal niet erg, als je die hulp maar aanpakt.

Het nummer van deze week is Angels with dirty faces van de Sugababes. Vandaag is Halloween, maar wij vieren het vrijdag met vrienden. Dus deze om een beetje in de stemming te komen. De foto boven de blog is gemaakt op mijn ‘happy place’ in Noorwegen. De plek in de bergen met vreselijk veel sneeuw en geen bereik. Even samen en verder helemaal niets.

Liefs, Renée x

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Renée

Ervaringsdeskundige op het gebied van PTSS, burn-out, persoonlijkheidsproblematiek en eetstoornis. Als ik door mijn verhaal te vertellen één persoon kan helpen, ben ik al tevreden!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!