Deze yogahouding geeft je immuunsysteem een instant boost
Deze yogahouding geeft je immuunsysteem een instant boost

Als je de foto bekijkt, denk je wellicht dat je je nek gaat breken in deze yogahouding. Maar niets is minder waar: iedereen kan de Hoofdstand! En wanneer je deze asana regelmatig doet, biedt het vele gezondheidsvoordelen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat door het doen van een omgekeerde houding, zoals de Hoofdstand, de hersenactiviteit met 14% toeneemt. Ook verbetert het concentratievermogen en vertraagt het het ouderdomsproces. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? In deze blog uitleg over het effect van de Hoofdstand en hoe je deze met gemak kan doen.

Wat is de Hoofdstand?

Dit is een houding voor gevorderden: een omgekeerde houding met armondersteuning. In yogajargon heet deze houding “Salamba Shirshasana”. Shirshasana staat voor ‘hoofd’ en Salamba voor ‘ondersteuning door arm’. Vaak wordt deze houding enkel Shirshasana genoemd. Om het lichaam omhoog te brengen zijn met name de bil-, dij- arm- en buikspieren actief. Omvallen kan zeker gebeuren in deze houding. Zorg voor een zachte ondergrond wanneer je deze houding doet of een muur waar je tegen kan rusten.

Wat is het effect van de Hoofdstand?

Deze asana heeft vele voordelen wanneer je deze regelmatig doet. Doordat het lichaam omgekeerd is, verandert ook de bloeddruk in je hoofd, nek, schouders, aders, bloedvaten, longen en benen. De spieren en weefsels in het lichaam worden geactiveerd om in de houding te kunnen blijven. Het zuurstofgehalte in het hoofd verhoogd wat zorgt voor 14% meer hersenactiviteit. Dit zorgt voor meer focus en voorkomt depressies en angsten. Daarnaast heeft een omgekeerde houding een positief effect op het verouderingsproces van het lichaam. Het verbetert de algehele lichaamshouding en maakt met name de spieren sterker in de rug, schouders, armen en buik. De Hoofdstand heeft ook een positief effect op het immuunsysteem en versterkt op natuurlijke wijze de spijsvertering. Kortom; een waslijst van gezondheidsvoordelen.

Zo doe je de Hoofdstand

Om deze asana te doen is een goede voorbereiding nodig. Het beste is om te starten vanuit de Kind Houding. Blijf een aantal ademhalingen in deze asana, net zo lang totdat het lichaam volledig ontspannen aanvoelt. Breng dan de handen op de mat en plaats de bovenkant van het hoofd op de mat. Het is belangrijk de handen goed te plaatsen in een hoek van 90 graden waarbij de vingers wijzen richting het gezicht en de vingers gespreid zijn voor meer grip. Strek dan rustig de benen uit en plaats de tenen op de mat. Wanneer je dit doet, komt er automatisch meer druk op het hoofd en de nek. Geef jezelf een aantal ademhalingen om aan dit gevoel te wennen. Wanneer je er klaar voor bent, breng je één voor één de knieën richting de borst en komen de voeten van de grond. Blijf even in deze houding, controleer de ademhaling en strek dan pas, op het gemak, de benen uit. Span de buik- en bilspieren aan om stabieler te kunnen blijven staan.

Alternatieven

Wanneer de buikspieren minder sterk zijn, kan het lastig zijn de knieën richting de borst te brengen. Als alternatief kan je de knieën eerst één voor één op de onderarmen laten rusten. Linkerknie op linker onderarm, rechterknie op recht onderarm. Pas wanneer het stabiel voelt en je de ademhaling onder controle hebt, strek je eerst één been uit en dan rustig het volgende been.  Wanneer de Kind Houding niet prettig voelt om te doen, is een alternatief een aantal koprollen te maken voordat je de Hoofdstand doet.

Het allerbelangrijkste in de Hoofdstand is doen wat goed voelt voor jouw lichaam. Niets moet en alles mag. Respecteer de grenzen die het lichaam aangeeft en ga er niet overheen. En zoals voor zoveel dingen geldt: wanneer je regelmatig oefent gaat het iedere keer makkelijker.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Esther

Especially for NiceDay, Esther writes blogs about yoga and shares practical and surprising tips (and tricks) that really benefit you. In 2018, she was the first yoga teacher in Europe to introduce live online yoga with her online yoga studio: 100% Yoga. A healthy balance between the physical and the mental brings joy to your life. It gives you energy and makes you shine. According to Esther, yoga is the way to achieve that. That is why she set up a live online yoga platform to energize as many people as possible. Experience how her classes can increase your enjoyment of life, and try 6 free classes that will put a smile on your face. Did you know that her studio works on solar energy?

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!