De invloeden van de wintertijd op hoe jij je voelt
De invloeden van de wintertijd op hoe jij je voelt
wintertijd

Aankomend weekend gaat de wintertijd in, we gaan de donkere winterperiode weer tegemoet. En het verschil is al goed te merken, nu het alweer de tiende maand van het jaar is. Als mijn wekker gaat is het nog donker en als ik klaar ben met werken is het weer donker. Dit was een paar maanden geleden wel anders! Je hebt vast wel eens gehoord dat daglicht invloed heeft op hoe je je voelt en ook op hoe je slaapt. Maar waarom is dat eigenlijk?

Licht en je gezondheid

De eerste simpele reden is dat er zonder licht niks groeit. Denk maar aan planten en bloemen die licht nodig hebben om te kunnen groeien. Wij mensen hebben ook licht nodig om te overleven. Er is wetenschappelijk bewezen dat onze lichaamscellen licht uitstralen en ook licht nodig hebben om dit uit te kunnen stralen. Wanneer je ziek bent, is het voor je cellen lastig om licht uit te stralen.

Licht en slaap

Een andere reden is dat licht effect heeft op je alertheid en op eventuele vermoeidheid. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van blauw licht. Blauw licht wordt veel gebruikt om winterdepressies en slapeloosheid te bestrijden. Het blauwe licht zorgt ervoor dat er melatonine wordt aangemaakt. Overdag, voornamelijk tijdens de wintertijd, kan dit positief zijn. Maar wanneer je ‘s avonds in bed ligt met je laptop, telefoon of tablet, zorgt het ervoor dat het inslapen moeilijker is dan normaal.

Licht en je concentratievermogen

Wanneer je slaap wordt verminderd kan dit gevolgen hebben op je alertheid en je cognities. Cognitie is een breed begrip, het staat voor het vermogen om dingen te leren. Je geheugen, taal en denken valt onder je cognities. Er is uit onderzoek gebleken dat het hebben van slaap invloed heeft op je concentratievermogen. Dit zorgt ervoor dat je minder alert bent, wat kan leiden tot vervelende situaties.

Licht en het lichaam

Licht wordt niet alleen via de ogen waargenomen, je huid heeft ook een hele belangrijke rol. Wanneer je huid in aanraking komt met licht, worden de UV-stralingen omgezet in vitamine D. Vitamine D is onder andere nodig voor een goed werkend immuunsysteem, maar je hebt het ook nodig bij de opname van andere voedingsstoffen. Wist je dat vitamine D een van de weinige voedingsstoffen is die het lichaam zelf kan aanmaken?

NiceDay-app

Heb jij last van het verzetten van de klok naar de wintertijd? Probeer meer daglicht op te zoeken. Dit kun je doen door tijdens je werk een rondje buiten te lopen, of te zorgen dat je niet de hele dag in een donkere kamer zit. Plan een moment in je Daily Planner van de NiceDay app en beschrijf wat voor een effect het daglicht op je heeft gehad.

Hoe ervaar jij de wintertijd?

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!