loslaten

Dingen laten schieten waar je eigenlijk niks om geeft heeft een voordeel. Je krijgt meer tijd voor de dingen waar jij je wel graag mee bezig houdt . Wat levert dat op? Een zinvoller leven! Want door los te laten, ontstaat er ruimte voor de zaken die écht belangrijk voor je zijn.

Het boek ‘De edele kunst van not giving a f*ck’ (2017) van Mark Manson, uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers B.V, helpt je om de kunst van het loslaten onder de knie te krijgen. Bijvoorbeeld: zeg nee om in jouw ja’s te kunnen investeren. Door nee te zeggen, maak je ruimte voor meer ja’s.

Maar waar wil je vaker ja tegen zeggen? Wat vind jij echt belangrijk? Volgens Manson is het bij het loslaten belangrijk om de confrontatie met onze sterfelijkheid aan te gaan. Deze vragen, waarbij je even jezelf op je einde van het leven moet voorstellen, helpen je te ontdekken wat echt waardevol voor je is:

  • Wat wil je nalaten? 
  • Als jij er straks niet meer bent, in welke zin is de wereld dan veranderd of verbeterd?
  • Wat is jouw bijdrage geweest? Welke stempel heb je erop gedrukt? En wat is er door jouw toedoen gebeurd?

In zijn boek beschrijft Manson meer inspirerende perspectieven over het leven. Loslaten staat hierbij ook centraal.

Geluk vind je door er niet naar op zoek te gaan

Problemen zijn een constante in het leven. Geluk ontstaat door het oplossen van problemen. Laat de zoektocht naar geluk los. Het helpt je om gelukkig te zijn.

Luister naar jouw emoties, maar neem ze niet te serieus

Emoties zijn onderdeel van de balans in ons leven. Alleen zijn ze niet de hele balans. Dat iets goed voelt, wil nog niet zeggen dat het ook goed is. Dat iets slecht voelt, wil nog niet zeggen dat het ook slecht is.

Geniet van middelmatigheid

We zijn allemaal voor het grootste deel middelmatige mensen. Alleen zijn het de extremen die alle publiciteit krijgen. Deze continue stroom van onrealistische informatie wakkert onze gevoelens van onzekerheid aan. Middelmatigheid klinkt saai, omdat het om allerlei normale zaken gaat: het plezier van vriendschap, iets moois creëren, het helpen van anderen of het lezen van een boek. Maar misschien zijn ze wel normaal om een reden. Het zijn de zaken waar het in wezen om gaat in het leven.

Andere mooie inzichten uit het boek van Mark Manson:

  • Kies: ook niet kiezen is een keuze
  • Besef dat je het meestal bij het verkeerde eind hebt: verandering in je leven is alleen mogelijk door het bij het verkeerde eind te hebben en hier iets aan te doen.
  • Falen is de weg vooruit, iets doen is de enige maatstaf van succes.

Voor welke ja’s in jouw leven wil jij meer ruimte maken? Waar ga je nu nee tegen zeggen?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ard Van Oosten

Ik ben psychiater, bedrijfskundige en onderzoeker. Mijn hart gaat uit naar talentontwikkeling. Ik verbind kennis van het brein met leiderschap en bied handvatten voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!