Wist je dat de meeste van ons opstaan rond 07:30 uur ’s morgens en zich niet fit of uitgerust voelen? Dat heeft vaak te maken met een verkeerd slaapritme. Wist je bijvoorbeeld dat er vier chronotypen zijn, met elk een ander slaappatroon? Weten welk type je bent, zorgt ervoor dat je beter slaapt, energieker en uitgerust wakker wordt. En nog belangrijker dat het gehele lichaam beter kan functioneren; lees betere stofwisseling, minder snackattacks, meer energie en helderder nadenken. Doe de test en leer welk type jij bent!

Tijdens je slaap
Dat de kwaliteit van je je nachtrust een groot effect heeft op je dag, is niets nieuws. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je slaapt? Onze hersenen zijn actiever wanneer we slapen dan wanneer we wakker zijn. ’s Nachts verwerken ze informatie en herinneringen terwijl andere delen van het lichaam zich ontspannen. Onze ademhaling en hartslag vertragen. De lever gaat over van ontgiften op synthetiseren. De lichaamstemperatuur en de bloeddruk dalen. Bovendien komen er groeihormonen vrij tijdens je slaap, die cellen voortbrengen die mogelijke beschadigen in het lichaam repareren. Deze video laat je zien wat er allemaal gebeurd in het lichaam wanneer je slaapt: 


Vermoeid
Als we onze slaapcyclus niet voltooien, kunnen we chronische vermoeidheid ontwikkelen. Daardoor kan ons systeem niet uitrusten en zich opnieuw opladen. Dit maakt ons kwetsbaarder voor stressvolle situaties en stemmingswisselingen. Bovendien worden we sneller ziek. Dr. Michael Breus is specialist op het gebied van slaapstoornissen en wordt de “Sleep Doctor” genoemd. Als klinisch psycholoog bevestigd de Sleep Doctor dat we met ons lichaam moeten samenwerking in plaats van tegenwerken. Niet iedereen is een ochtendmens en staat energiek op om 07:30 uur en dat hoeft ook niet. Door te weten wat jouw slaapritme is, kan je hierop je dagindeling laten aansluiten en zorg je ervoor dat je altijd energiek bent en meer haalt uit je dag.

Energieke start van iedere dag

Yoga heeft een positief effect op jouw nachtrust. De oefeningen in deze video zorgen ervoor dat je beter kan slapen door het lichaam te laten ontspannen. Daarnaast zorgen de oefeningen ervoor dat jouw energie niveau op peil blijft:  https://youtu.be/a5mMNn8qyNE

Vier Slaaptypen 

De Sleep Doctor heeft zijn ontdekking over slaapritmes vertaald in vier chronotypen met elk een ander slaappatroon en bepaalde gedragskenmerken. Hij maakt gebruik van dieren om ze te beschrijven:

  • Leeuwen: ochtendmensen die vroeg wakker worden rond 06:00 uur en die 15 tot 20% van de bevolking vormen. Ze zijn consciëntieus, praktisch en optimistisch en hebben geen behoefte aan een middagslaapje, omdat ze in de middag nog helder en energiek zijn.
  • Beren: zijn iets later wakker op een tijdstip dat afgestemd is op de dagindeling van onze samenleving. Ze vormen ongeveer de helft van de bevolking en zijn voorzichtig, vriendelijk en ruimdenkend. Ze voelen zich prettig bij bekende dingen en zijn met name helder van halverwege de ochtend tot halverwege de middag.
  • Dolfijnen: vertegenwoordigen ongeveer 10% van de bevolking en zijn behoorlijk intelligent maar hebben problemen met slapen. Ze slapen licht, mogelijk doordat ze voorzichtig, neurotisch en perfectionistisch zijn.
  • Wolven: zijn nachtdieren, de nacht is het moment waarop ze het actiefst zijn. Ze vormen 15 tot 20% procent van de mensheid. En zijn impulsief, creatief, temperamentvol en kunnen emotioneel heftig reageren. Ze beschikken pas vanaf een uur of zeven in de avond over hun volledige vermogens.

Doe de slaaptest!

Herken jij al welk type je bent? Doe de test en kom achter het advies dat de Sleep Doctor voor jou heeft!

Slaaptips
Soms kan het een uitdaging zijn in slaap te komen. Hieronder een aantal tips die je op weg helpen:

  • Er zijn voedingsmiddelen die een goede slaap bevorderen. Een overzicht van voeding die je beter wel en niet kan nuttigen voor het naar bed gaan vind je hier
  • Maak gebruik van het juiste kussen en een goede matras. Recent deed de Consumentenbond onderzoek naar matrassen en hoofdkussens en geeft je tips waar je op moet letten. 
  • Een koele kamer, rond de 18 graden, is ideaal om een goede nachtrust te bevorderen. Waarom dat is en hoe je de slaapkamer op deze temperatuur krijgt en houdt lees je hier.
  • Het beste is om twee uur voor het slapen gaan niet meer op een beeldscherm te kijken. Voor RTL Nieuws heeft psycholoog Anna van Oenen een korte video gemaakt met praktische tips om de schermtijd op smartphones te verkorten.
  • Zorg dat je met een ontspannen gevoel gaat slapen. Deze video helpt je op weg:  https://youtu.be/ndSkRYp00QM

De beste tijd om alles te doen:
Uit het recente onderzoeken blijkt dat er voor ons allemaal een goed moment is om alles te doen, van een cocktail drinken tot een griepprik. De clue? Dat ‘juiste moment’ varieert van persoon tot persoon. Gelukkig, zoals Dr. Michael Breus bewijst in zijn boek The Power of When, is het leren werken met je lichaamsklok om maximale gezondheid en productiviteit te bereiken eenvoudig en leuk. Wanneer we stoppen met ons te concentreren op het ‘hoe’ en ‘wat’ van ons leven en ons gaan richten op het ‘wanneer’, onthullen we het natuurlijke schema van ons lichaam en ontsluiten we ons verborgen potentieel. Je kan zijn boek: The Power of When o.a. bestellen via bol.com.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Esther

Especially for NiceDay, Esther writes blogs about yoga and shares practical and surprising tips (and tricks) that really benefit you. In 2018, she was the first yoga teacher in Europe to introduce live online yoga with her online yoga studio: 100% Yoga. A healthy balance between the physical and the mental brings joy to your life. It gives you energy and makes you shine. According to Esther, yoga is the way to achieve that. That is why she set up a live online yoga platform to energize as many people as possible. Experience how her classes can increase your enjoyment of life, and try 6 free classes that will put a smile on your face. Did you know that her studio works on solar energy?

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!