De positieve effecten van liefde op je gezondheid
De positieve effecten van liefde op je gezondheid

Liefde, vaak gezien als een enigma, kan worden gedefinieerd als een sterk gevoel van genegenheid dat iemand ervaart jegens een ander persoon. Liefde is overal om ons heen; in films, in de zoetsappige liedjes op de radio – en vooral rond Valentijnsdag, wanneer je niet voorbij een winkel kunt lopen zonder alle rozen, teddyberen en hartjes-slingers te opmerken. Maar wat is de werkelijke kracht van liefde? Hoe beïnvloedt het ons eigenlijk? Hoe kunnen onze lichaam en geest van liefde profiteren?

1. Minder stress

Uit een onderzoek van de universiteit van Chicago is gebleken dat getrouwde mensen en mensen in toegewijde relaties het vermogen hebben om de productie van cortisol, beter bekend als het stresshormoon, te verlagen. Het hebben van relaties (zowel romantisch als vriendschappelijk) leidt ook tot verhoogde niveaus van positieve chemicaliën in de hersenen, zoals dopamine, die onder andere voor kalmte en energie kunnen zorgen.

2. Langer leven

Vriendschappen en partnerschappen kunnen ervoor zorgen dat je langer leeft. Uit onderzoek blijkt dat “tijd doorbrengen met de dierbaren die je lief hebt een extreem positief effect op de gezondheid heeft en het risico op een vroege dood met de helft kan verminderen.”

3. Beter slapen

Liefdevolle relaties leiden tot minder stress, wat betekent dat je meer kans hebt op een goede nachtrust. Je voelt je namelijk minder gespannen wanneer jij je gesteund voelt.

4. Kleinere kans op depressie

Een studie van de Universiteit van Michigan, die het effect van sociale relaties op depressie onderzocht, vond dat klinische depressie aanzienlijk verminderd was bij mensen met sterke, zinvolle relaties. De studie concludeerde: “Eén op de zeven volwassenen die geen goede, sterke sociale relaties heeft, zal jaren later een zware depressie ontwikkelen terwijl slechts een op de vijftien mensen, die wel goede, sterke sociale relaties heeft, een depressie zal ontwikkelen.

5. Intellectuele gezondheid

Door interactie met anderen blijf je alert en scherp. Iets wat vooral belangrijk is naarmate we ouder worden. Vrienden, familie en partners zorgen voor intellectuele stimulering door middel van gesprekken en activiteiten. Van gesprekken met je vrienden waarbij je filosofeert over het leven tot je huisgenoten die je uit bed slepen om op tijd op werk of school te komen, je omgeving is goed en belangrijk voor het brein.

6. Gezonder hart en lichaam

Vrienden en familie kunnen je helpen jouw gezondheid op peil te houden en deze relaties kunnen ook een effect hebben op de prestaties van je hart. Een studie aan de Universiteit van Chicago ontdekte dat eenzaamheid een risicofactor is voor verhoogde bloeddruk. Dit verhoogt het risico op hartaandoeningen. Liefdevolle relaties kunnen ook helpen om je immuunsysteem te stimuleren en het risico op dementie te verlagen.

7. Betere spirituele gezondheid

Sterke relaties kunnen je helpen de beste versie van jezelf te worden! De mensen waarmee je jezelf omringt, helpen je groeien op persoonlijk en spiritueel vlak. Door lief te hebben en liefde te geven, kun je meer over jezelf ontdekken en voorzie jij jezelf van de positieve versterking die je nodig hebt om te schitteren.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shannon

Content wizard die van lekker eten houdt, geïnteresseerd is in alternatieve geneeskunde en voeding. Schildert in haar vrije tijd.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!