Vrolijk zijn kun je leren bijvoorbeeld door een wandeling te maken, of samen met iemand een goed gesprek te voeren. Wat ook kan helpen om vrolijk van te worden is het luisteren naar muziek. Muziek hoor je elke dag en het stimuleert je gelukshormoon.

Kan ik zonder muziek?

Een leven zonder muziek kan ik me niet meer voorstellen. Zelf vind ik het fijn om muziek te luisteren tijdens het koken, leren of reizen. Dit geeft mij rust en ik kan beter concentreren op de taken, ook vind ik het verrichten van de taken minder erg door de muziek. Ik heb het gevoel dat het meer sfeer creëert. Ook ben ik opgegroeid met muziek, van mijn zesde tot mijn twaalfde  heb ik viool gespeeld. Ik ben gestopt en ben begonnen met het spelen van de piano, dit doe ik nu ongeveer vier jaar!

Waar is muziek goed voor?

Muziek werkt therapeutisch, in verschillende therapieën wordt muziek toegepast als werkzaam middel tegen klachten. Er is wetenschappelijk bewezen dat het luisteren naar muziek ervoor zorgt dat je minder op negatieve stimuli let en meer de positieve kanten gaat zien. Verder kan muziek pijn verlichten, je concentratieniveau beïnvloeden en je hersenen produceren het feel-good drug dopamine. Dopamine zorgt ervoor dat je je beter voelt.

Gezondheid

Het luisteren naar muziek zorgt ervoor dat je sneller in beweging komt. Het luisteren naar muziek tijdens sporten zorgt ervoor dat gemotiveerd blijft en verder gaat bewegen. Ook kan muziek als meditatie werken. Doordat muziek hersengolven prikkelen kan het zijn dat het op een meditatie begint te lijken: je hersengolven zijn dan in een bepaald ritme beland.

Hoe kun je muziek luisteren?

Muziek luisteren kan tegenwoordig bijna overal. Je kan muziek op je telefoon zetten, via je laptop luisteren of je kan muziek luisteren als je aan het autorijden bent. Er is bewezen dat wanneer je elke dag 1 uur muziek luistert, voor zeven dagen, je meer gevoel van kracht hebt en je pijn gevoelens verminderen net als depressieve gevoelens.

NiceDay: zet eens wat vaker een muziekje op. Beschrijf na afloop in het dagboek wat voor effect het heeft gehad.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!