De positieve effecten van wandelen op een rij
De positieve effecten van wandelen op een rij

De lente komt er weer aan! De eerste bloemen komen uit, de temperatuur gaat stijgen, er is veel jong groen blad aan de bomen en er zijn meer mensen op straat. In de lente zijn we actiever! We wandelen en fietsen meer. En dat is maar goed ook, want buiten bewegen is op zoveel manieren goed voor onze gezondheid. Er zijn enorm veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van bewegen en in het specifiek over wandelen. Ik leid je graag door deze onderzoeken heen!

Creativiteit

Wandelen vergroot je creativiteit! Op basis van vier experimenten is gebleken dat lopen je creatieve gedachten op het moment zelf en kort erna vergroot! Het vergroot divergent denken, ofwel out-of-the-box denken en de kwaliteit van analogieën. Dus ga wandelen en kom maar op met alle goede ideeën!

Positieve effecten op het lichaam

Wandelen is goed voor je lichaam en immuunsysteem. Minimaal dertig minuten per dag wandelen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten met 19%. Ook verkleint dit de kans op een beroerte met 30%. Wandelen geeft je immuunsysteem een boost en vermindert daardoor het risico op het ontwikkelen van de griep, een verkoudheid of andere infecties aan de bovenste luchtwegen. In een groep van 1000 volwassenen die minimaal twintig minuten per dag wandelde werd 43% minder ziekteverlof opgenomen. Ook waren de wandelaars korter ziek dan degenen die minder dan 1x per week bewogen.

Wandelen beschermt de gewrichten en kan daardoor artrose gerelateerde pijn verminderen. Vooral de heupen en knieën worden beschermd. De gewrichten worden versoepeld en de spieren rondom de gewrichten worden versterkt. Daarnaast houdt wandelen een gezond gewicht in stand. Een uur per dag wandelen halveert de effecten van zogeheten “obesitas-genen”. Dit betekent dat wanneer je aanleg hebt om wat zwaarder te zijn, je dit effect kan verminderen door te wandelen. Daarnaast helpt een kwartiertje wandelen na de maaltijd om de bloedsuikerspiegel verlagen. Het zorgt dus voor een verminderde craving naar zoetigheid en na het wandelen is de hoeveelheid inname van zoete snacks verminderd.

Positieve effecten op het brein en je gevoel

Wandelen zorgt voor meer energie! Uit een onderzoek bleek dat wandelen meer energie geeft dan een lage dosis cafeïne (50 mg) in jonge vrouwen met slaaptekort.
Wandelen kan ook je stemming verhogen. Dit geldt weliswaar voor alle vormen van lichaamsbeweging. Hoe dit precies werkt is nog onduidelijk, maar het heeft mogelijk te maken met verschillende stofjes in onze hersenen genaamd neurotransmitters. Dus voel je je somber? Maak een wandeling!

Algeheel welbevinden

Wandelen verhoogt daarnaast ook het algehele welbevinden. Hierdoor kunnen situaties uit het dagelijks leven of lichamelijke symptomen draaglijker zijn en worden. Dus wandelen kan zich ook generaliseren naar andere gebieden die hierboven niet genoemd zijn.

Conclusie?

Ga lekker wandelen! Op basis van deze onderzoeken lijkt minimaal 30 minuten per dag de aanbevolen hoeveelheid beweging te zijn. Zet je zonnebril op, neem een vriend, vriendin, partner, oma, buurvrouw of collega mee! Of ga lekker alleen! Je knapt er hoe dan ook van op 🙂

Anywhere is within walking distance if you have the time

NiceDay App

Plan een wandeling in in je daily planner! Vul van tevoren in hoe je je voelt en wat je denkt. Evalueer dit nog eens na de wandeling. Wat valt jou op?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ilya de Groot

Hi, ik ben Ilya, psycholoog en coach bij NiceDay. Ik houd van reizen, lekker eten, nieuwe dingen ondernemen en sporten (skeeleren en skiën). De balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk om te behouden, lukt dat niet? Ik help je graag!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!