De relatie tussen muziek en je sportprestaties
De relatie tussen muziek en je sportprestaties
muziek-headphone-vrouw-sport

Ken je dat gevoel? Je bent aan het hardlopen, je zet een levendig nummer op en de energie begint door je lichaam te ruisen. Muziek kan je ook wel zien als een legale drug die sportprestaties verbetert, aldus Dr. Karageorghis.

Hoewel legaal? In 2007 heeft de USA Track & Field (nationale atletiekvereniging) het gebruik van koptelefoons verbannen om te voorkomen dat hardlopers op een oneerlijke manier met elkaar concurreren. Deze maatregel werd niet in dank afgenomen omdat muziek voor veel atleten een positief effect had op hun sportprestaties. En dat klopt inderdaad: muziek luisteren voor, tijdens en na het sporten kan bijdragen aan motivatie, prestatie en het vergroten van sportgerelateerde vaardigheden.

Muziek en sport

We weten wat de psychologische effecten van muziek zijn. Muziek kan je op verschillende manieren in je voordeel gebruiken: je kunt je eigen stemming er een boost mee geven en de juiste muziek vergroot je concentratievermogen. Als het gaat om muziek in verhouding tot sporten, wat gebeurt er dan precies?

Muziek zorgt voor:

  • Dissociatie: dissociatie is een toestand waarbij sensaties, emoties en gedachten tijdelijk niet meer waarneembaar of uitgeschakeld zijn. Op het moment dat je moe begint te worden of pijn krijgt tijdens het sporten kan muziek afleidend werken. Door muziek kun je symptomen zoals pijn of moeheid namelijk minder goed waarnemen. Daarbij vermindert muziek het gevoel dat je moeite doet om te sporten en daarbij vergroot het je uithoudingsvermogen: het lijkt alsof je minder moeite doet voor een uiteindelijk beter resultaat.
  • Het verbeteren van je work-outs. Het tempo van de muziek bepaalt hoe jij je oefening uitvoert: is het doel dat je herhaaldelijk snelle bewegingen maakt, dan is een hoog tempo gewenst. Je lichaam gaat namelijk mee met het ritme van de muziek.
  • Een verhoogd geluksgevoel. Door muziek ervaar je meer plezier in je work-out. Muziek stimuleert namelijk de dopamine productie. Door meer dopamine wordt er ook meer noradrenaline aangemaakt waardoor de motivatie om te sporten toeneemt.

Al met al heeft muziek een positief effect op je motivatie, uithoudingsvermogen en plezier in sporten. Wat voor effect heeft muziek tijdens het sporten op jou?

NiceDay

In NiceDay kun je activiteiten inplannen. Plan bijvoorbeeld een work-out in en onderzoek of muziek je hierbij helpt. Vergelijk eens wat je vóór en na het luisteren ervoer! Volg onze NiceDay Spotify work-out playlist om te luisteren naar de muziek die onze coaches voor jou hebben uitgezocht!

Tags: sport muziek
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sarah Goslinga

Ik ben Sarah, psycholoog en coach bij NiceDay. Voor mij is het belangrijk dat de cliënt een klik heeft met zijn/haar psycholoog en het gevoel heeft alles te kunnen bespreken. Ik vind heel veel verschillende dingen leuk om te doen, denk aan muziek maken, rolschaatsen of dansen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!