Iedereen wil gelukkig zijn. Geluk is echter een abstract begrip dat door iedereen anders geïnterpreteerd kan worden. Iemand kan gelukkig zijn door bijvoorbeeld tijd door te brengen met familie of vrienden, de ander ziet geluk in het binnenhalen van zijn droombaan of door veel geld te verdienen. Toch laat onderzoek zien dat er een aantal overeenkomsten zijn die je kunnen helpen in het bereiken van geluk. Onderzoekers hebben deze overeenkomsten in sleutels vertaald. Wat zijn deze sleutels tot geluk? We bespreken er een aantal in dit artikel.

Neem verantwoordelijkheid
De eerste sleutel tot geluk, is je realiseren dat jij de controle hebt over jouw geluk. Geluk iets is wat vanuit jezelf moet komen. Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw geluk en hier ook  aan te werken. Ga voor jezelf na waar jij gelukkig van wordt of wat je wil bereiken. Stel vervolgens concrete doelen op hoe je dit kunt bereiken of hoe je dichterbij jouw doelen kunt komen. Sommige doelen zijn niet gelijk haalbaar, maar zijn wel iets waar je stap voor stap naartoe kunt werken.

Zorg hierbij dat je effectief omgaat met de tijd die je hebt. Onderzoek laat namelijk zien dat goede timemanagement stress verlaagd en bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven (Misra,2000; Wang, 2011). Veel mensen hebben namelijk de neiging om zaken uit te stellen of te lang tijd te verspelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bingewatchen van series op Netflix of het uitstellen van een opdracht. Deze tijdverspillers zijn niet altijd erg, maar kunnen er wel voor  zorgen dat we onze lange termijn doelen niet halen, wat als gevolg stress, angsten en zorgen oplevert. Door doelen te stellen blijf je jezelf uitdagen en leer je nieuwe dingen bij.

Wees vriendelijk
Wie goed doet, goed ontmoet. Dit is een gezegde wat betekent dat wie goede dingen doet voor andere mensen soms ook goede dingen terug kan verwachten. Dit wordt bevestigd door onderzoek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vriendelijk zijn niet alleen goed is voor anderen, maar ook voor jezelf. Vriendelijkheid zorgt voor verbinding met andere mensen en vertrouwen in andere mensen. Dit is op zijn beurt weer goed voor jouw geluk, gemoedstoestand en jouw zelf evaluatie (Tkach, 2006).  

Wees dankbaar
Dankbaarheid zorgt ervoor dat men zich meer focust op positieve emoties. Iets wat veel van ons te weinig doen omdat we de neiging hebben om dingen die goed gaan voor lief te nemen en te focussen op zaken die misgaan in ons dagelijks leven. Dit is gedeeltelijk ook logisch, omdat je op deze manier fouten wil voorkomen in de toekomst. Het gevolg is echter wel dat mooie dingen in het leven aan ons voorbij kunnen gaan op deze manier, doordat we er geen aandacht aan besteden. 

Het zijn niet gelukkige mensen die dankbaar zijn, maar het zijn dankbare mensen die gelukkig zijn.

Zorg voor je lichaam, dan zorgt het lichaam voor jou
Het lichaam en de geest staan in verbinding. Onderzoek laat dan ook zien dat een gezond lichaam met voldoende beweging bijdraagt aan een betere gemoedstoestand. Uit een metastudie van Martinsen (2005) komt zelfs naar voren dat de effecten van bewegingstherapie gelijkwaardig zijn aan die van antidepressiva voor de behandeling van lichte en milde vormen van depressie. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten, voldoende buiten te komen en om lichaam en geest rust te geven met voldoende slaap. Als je hier meer rekening mee houdt zal dit zich terugbetalen in de vorm van een betere mentale gesteldheid.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!