Deze yogahouding zorgt voor goed gevormde billen
Deze yogahouding zorgt voor goed gevormde billen
tafelblad houding

De zomer is in volle gang en wie wil er nu niet goed gevormde billen hebben in zijn of haar strandoutfit? De meest effectieve manier om dat voor elkaar te krijgen is om regelmatig yoga te beoefenen. Yoga is namelijk wetenschappelijk bewezen de meest effectieve sport om het lichaam te trainen! Het maakt spieren sterker, leniger en verbetert de algehele lichaamshouding. In deze blog meer over de yogahouding Tafelblad (ook wel Tafelblad houding genoemd) die zorgt voor goed gevormde billen. Met regelmaat deze asana doen heeft snel een positief effect op de bilpartij.

Wat is de Tafelblad houding?

Dit is een basishouding; achteroverbuiging met armondersteuning. In yogajargon heet deze houding “Chatus pada pitham”. Chartur staat voor vier, Pada voor voet en Pitham voor bank, zitting of stoel.  In focus in deze asana zijn de benen, armen en romp. Om het lichaam omhoog te brengen zijn met name de bil- en dijspieren en de hamstrings actief.

Wat is het effect van de Tafel?

Door het lichaam omhoog te brengen en daarbij de schouders en knieën op dezelfde hoogte te houden worden de spieren in benen, armen en romp direct geactiveerd. De triceps zorgen ervoor dat de armen het lichaamsgewicht kunnen dragen. Net als de bil- en dijspieren en de hamstrings. Om het gewicht een aantal ademhalingen hoog te houden springen de rug- en rompspieren bij waardoor ook deze spieren worden getraind. Om de schouders en knieën op eenzelfde hoogte te houden dienen de bilspieren aangespannen te worden. Zodra deze zich aanspannen hebben de knieën de neiging naar elkaar toe te trekken en de heupen richting de grond te zakken. Het is de uitdaging de knieën op heupbreedte te houden, zonder dat de heupen zakken. Dit vraagt een actieve inspanning van de bilspieren en hamstrings.

Zo doe je de Tafel

Kom op de mat zitten en zet voeten op heupbreedte voor je. De armen gaan naar achteren en de vingers wijzen naar het lichaam toe. Zorg ervoor dat de armen achter de rug zijn, je borst komt automatisch een beetje naar voren wanneer de armen goed achter de rug geplaatst zijn. Er zit ongeveer een handlengte afstand tussen de vingers en het lichaam. Op een inademing breng je de heupen omhoog en de schouders en knieën op gelijke hoogte. Armen zijn gestrekt en de schouderbladen richting elkaar geduwd. Laat het hoofd ontspannen naar achteren hangen. Span de bilspieren aan, houd knieën op heupbreedte en adem op het gemak. Blijf in de houding voor een aantal ademhalingen.

Alternatieven

Heb je last van de (onder)rug, polsen of hamstrings? Deze alternatieven helpen je om de Tafelblad houding met meer gemak te doen.

(onder)Rug

Bij een gevoelige onderrug is het prettig een goede warming up te hebben door bijvoorbeeld de kleermakerszit of de kat houding te doen voordat je de Tafel asana doet. Door de bekken goed te kantelen vermindert de druk op de onderrug; trek de navel goed in en duw het stuitje van je af richting de voeten.  

Polsen

Wanneer het niet fijn voelt bij de polsen kan het helpen de vingers van het lichaam af te laten wijzen of twee vuisten te maken en daar op te rusten in plaats van de handen.

Hamstrings

Bij stramme hamstrings is het prettig deze eerst goed te strekken voordat je de Tafel houding doet. De Ploeg is een goede asana om de hamstrings voor te bereiden. Luister naar de grenzen die je lichaam aangeeft. Wanneer de druk te hoog voelt voor de hamstrings om de rechte lijn tussen de schouders en knieën vast te houden in de Tafel asana, houd de billen dan wat lager, dat vermindert direct de druk op de hamstrings. Door de Tafel met regelmaat te beoefenen, komt het lichaam iedere keer een beetje verder net als een bootylicious bilpartij!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Esther

Especially for NiceDay, Esther writes blogs about yoga and shares practical and surprising tips (and tricks) that really benefit you. In 2018, she was the first yoga teacher in Europe to introduce live online yoga with her online yoga studio: 100% Yoga. A healthy balance between the physical and the mental brings joy to your life. It gives you energy and makes you shine. According to Esther, yoga is the way to achieve that. That is why she set up a live online yoga platform to energize as many people as possible. Experience how her classes can increase your enjoyment of life, and try 6 free classes that will put a smile on your face. Did you know that her studio works on solar energy?

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!