Een groot gedeelte van de psychologie focust zich op de negatieve kanten van gedrag. Psychologen Martin Seligman en Mihaly Csikszentmihalyi dachten daar anders over, zij vonden het tijd voor meer positiviteit. Zij brachten de positieve psychologie groot, waarin de focus ligt op positieve ervaringen, positieve eigenschappen en positieve intuïties. En wetenschappelijk onderbouwd!

Wat is gelukkig zijn
Geluk wordt bepaald door een combinatie van tevredenheid over je leven en een goed gevoel op dagelijkse basis. Ondanks dat we vaak denken dat geluk afhangt van omstandigheden, is je geluk slechts 10 procent afhankelijk hiervan. Genetica heeft de grootste rol in jouw geluk, namelijk 50 procent. Maar dat betekent niet dat geluk niet maakbaar is, 40 procent van het geluk is namelijk afhankelijk van jouw gedachten, acties en gedrag! Lees daar meer over in dit artikel.

Wat gelukkig zijn niet is
Gelukkig zijn is meer dan alleen ‘je goed voelen’. Je kan af en toe verdrietig voelen, maar alsnog gelukkig zijn. En ook kun je je blij voelen zonder gelukkig te zijn. Je goed voelen is fijn, maar geeft je niet genoeg verzadiging. Je wil ook doelen behalen en je leven betekenis geven. Ook betekent gelukkig zijn niet dat je alle negatieve ervaringen vergeet of negeert, maar dat je ze een plekje hebt gegeven.

Happiness is a journey, not a destination.

Geluk maakt gezond
Gelukkig zijn is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar ook voor je fysieke gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat cardiovasculaire ziektes minder vaak voorkomen bij gelukkige mensen (Applied Psychology: Health and Wellbeing, 2011). Ook leven ze langer, genezen ze sneller, hebben ze een beter immuunsysteem en eten ze over het algemeen gezonder. Echter, is het wel gezonder om constant gematigd gelukkig te zijn, dan enorme gelukspieken te ervaren (Emotion, 2012).

Hoe gelukkig zijn we?
Nederland doet het goed op de internationale ladder van geluk! We staan op de zesde plek van gelukkigste landen van de wereld. Maar liefst 88 procent van de Nederlandse volwassenen geeft aan gelukkig te zijn! Gezondheid, werk en relaties blijken bepalend te zijn voor dit gevoel (Volkskrant, 2017). Geld en inkomen bleken minder belangrijk.
Noorwegen mag zich het gelukkigste land van de wereld noemen, in vorige jaren stond Denenmarken vaak aan de top.

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!