Goede voornemens

Inmiddels is 2019 alweer even geleden van start gegaan. Grote kans dat ook jij het nieuwe jaar bent begonnen met (of in ieder geval hebt nagedacht over) goede voornemens. Helaas is er ook een grote kans dat het alweer wat slechter gaat met die goede voornemens. Je slaat een dagje sportschool over, je drinkt toch nog een extra wijntje bij het avondeten… En voor je het weet ben je weer terug bij af. Volgens onderzoek van de ING heeft ongeveer 80% van de Nederlandse bevolking goede voornemens voor het nieuwe jaar, terwijl 18% ze ook daadwerkelijk volhouden. De meeste goede voornemens mislukken al in de eerste twee weken! De vraag is dan ook: hebben goede voornemens wel zin? Of kunnen we maar beter gewoon meteen accepteren dat het toch niet gaat lukken?

De zin van goede voornemens

Laten we eerst eens bekijken waarom je ervoor zou kunnen kiezen om wel aan goede voornemens te doen. Als eerste is het natuurlijk helemaal niet verkeerd om doelen voor jezelf te bedenken. Concrete doelen opstellen zorgen ervoor dat je beter weet waar je naartoe wilt werken en hoe je je verder wilt ontwikkelen als mens, zodat je je uiteindelijk gezonder en gelukkiger voelt. Het heeft ook wel iets om met z’n allen samen tegelijk te beginnen aan je goede voornemens. Samen werken aan gelijke doelen kan voor extra motivatie zorgen, bijvoorbeeld als je afspreekt om samen te stoppen met roken of samen 1 keer per week naar de sportschool te gaan.

De onzin van goede voornemens

Het is dus helemaal niet verkeerd om doelen op te stellen voor jezelf. Maar hoe komt het dan dat zoveel mensen zich niet aan hun doelen kunnen houden? Waar de meeste mensen de fout in gaan, is dat ze vaak niet goed weten wat ze moeten of willen doen om hun goede voornemen willen halen. Een voornemen als “gezonder leven” heeft een veel grotere kans van slagen als dit in concrete (en realistische) subdoelen wordt opgedeeld, bijvoorbeeld “2x per week naar de sportschool gaan” en “5 dagen in de week zelf thuis koken”. Verder hebben mensen de neiging om meteen alles tegelijk en alles perfect te willen doen. Ik herken dit ook bij mijzelf. Als ik nadenk over mijn goede voornemens, zou ik het liefst 3x per week sporten en 6 dagen in de week gezond eten en twee nieuwe talen leren spreken en elke dag om 10 uur in bed liggen en minstens 20 boeken lezen dit jaar, et cetera. Je hoeft geen psycholoog te zijn om te weten dat dit nooit allemaal gaat lukken. Een ‘alles-of-niets’ instelling zit je dan vaak in de weg: het is vandaag al niet gelukt om te sporten, dan kan ik net zo goed een vette hap eten vanavond. In januari gooien de meeste mensen dus al binnen twee weken de handdoek in de ring. Moeten we dan maar weer tot volgend jaar wachten om het nog een keer te proberen? Het grappige is dat uit onderzoek is gebleken dat januari de slechtste maand is om je goede voornemens vol te houden. Het werkt bijvoorbeeld veel beter om deze in augustus op te stellen, dan hou je ze makkelijker vol.

Conclusie?

Conclusie: een moment van zelfreflectie voor het nieuwe jaar is helemaal niet verkeerd. Dit hoeft niet per se alleen tijdens de jaarwisseling te gebeuren. Elk moment in het jaar is een goed moment om goede voornemens te bedenken voor jezelf. De belangrijkste tip die ik je hierbij kan geven, is om niet al te veel druk te leggen op jezelf. Probeer niet alle goede voornemens in één keer in het nieuwe jaar te halen, maar blijf gedurende het hele jaar concrete en realistische doelen stellen voor jezelf, ook als het een keertje niet lukt. Je kunt altijd opnieuw beginnen, dus wees niet te streng voor jezelf!

Wil je meer weten over hoe je je goede voornemens volhoudt? Lees dan dit artikel.

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Anouk Neerincx

Hoi, ik ben Anouk, coach bij NiceDay! Ik help je graag meer te genieten van je dag. Ik hou van muziek maken en luisteren, dieren, reizen en boeken.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!