Hoe zorg je ervoor dat negativiteit niet de overhand neemt?
Hoe zorg je ervoor dat negativiteit niet de overhand neemt?
man-bank-negativiteit

Het regent, het is al lente en ik loop nog steeds in m’n winterjas. En er is wéér file. Het zijn de bekende dagelijkse klachten van de gemiddelde Nederlander. We zijn namelijk een ster in klagen en dingen vanuit een negatief oogpunt zien. Maar worden we hier nu echt gelukkiger van? Of kom je liever thuis met een vrolijke stemming ook al stond je met je winterjas aan te verregenen in de file? Kortom: hoe zorg je ervoor dat negativiteit niet de overhand neemt?

Negativity bias

Het is niet zo gek dat een mens veel klaagt. Een mens is namelijk zo geprogrammeerd dat het negativiteit sneller opmerkt dan positiviteit. Dit wordt ook wel de negativity bias genoemd. Een mens is gevoeliger voor negatieve of bedreigende cues, omdat het nog steeds voortbouwt op het instinct van onze voorouders uit de prehistorie. Toen had het een evolutionair voordeel om oplettend te zijn op elk gevaar, want wie weet lag er wel een tijger op de loer! Tegenwoordig is de functie van dit voordeel verdwenen, maar de bias is gebleven.

Automatische focus

Een mens wordt dus gedreven door negativiteit. Het focussen op negatieve cues gaat zelfs automatisch! Negatief geladen cues vernauwen de aandacht en maken de focus intenser. En door iets juist aandacht te geven, verhoogt de emotionele waarde weer. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat pijn als intenser wordt ervaren wanneer je je erop focust. Je hebt dus een automatische neiging om op negatieve cues te focussen en doordat je je hierop focust, ervaar je het ook nog eens intenser…  Nu even stoppen met alle negativiteit!

Bewustwording

Nu je je bewust bent geworden van deze bias, kun je er iets aan doen!

  • Evalueer de dag. Wat maakt de dag zo vervelend voor jou vergeleken met een ander? Of kun je jezelf ervan overtuigen dat je met z’n allen in hetzelfde schuitje zit en je in de file en de regen even de tanden op elkaar moet zetten en doorbijten. Gedeelde smart is immers halve smart!
  • Benoem iets positiefs in plaats van iets negatiefs. Aandacht geven, verergert het gevoel juist. Dus sla een gesprek over het rotweer buiten over en benoem eens iets positiefs over de dag voor de verandering!
  • Laat los waar je geen invloed op hebt. Konden we maar bepalen wanneer het regent en wanneer er file staat… Hier hebben we helaas geen invloed op. Je kunt hier eindeloos over door piekeren, maar je gaat het niet kunnen oplossen. If you can’t solve it, it’s not your problem!
  • Sta stil bij jezelf. Neem eens de tijd om tot jezelf te komen. Als je je heel de dag laat voortslepen door negatieve cues, kom je vanzelf chagrijnig thuis. Uit onderzoek blijkt dat een kwartiertje mindfulness al helpt bij het correct identificeren van positieve en negatieve cues en zorgt voor meer optimisme. Ook al voelde het eerst wel zo, blijkbaar is de dag achteraf gezien toch niet zo negatief meer!

NiceDay app

Plan in de NiceDay app eens een kwartiertje in om even tot jezelf te komen en evalueer de dag. Voelde het negatief? Was het ook echt negatief? Of zijn er genoeg positieve dingen gebeurd die je over het hoofd hebt gezien? Registreer hoe je je voelt als je mindfulness kwartiertje erop zit!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Wouter Schippers

Hey, ik ben Wouter. Bij NiceDay werk ik als psycholoog en coach. In mijn vrije tijd voetbal ik en houd ik me bezig met het produceren van digitale muziek.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!