Om een stok achter de deur te hebben voor je goede voornemens, is het slim om deze met mensen delen die om je geven en je steunen. Dit kan je een mentale boost geven en creëert een goede omgeving om succes te behalen.

Maak een plan

Maak een plan, zo specifiek mogelijk, zet een realistisch tijdspad uit met haalbare stappen en breng je omgeving op de hoogte. Zorg dat je voornemens bij de juiste mensen terecht komen, want van je kroegmaatjes vragen of ze je willen helpen stoppen met drinken is misschien niet zo realistisch.

Zoek een buddy

Het allerfijnste is natuurlijk om iemand te vinden die samen met jou de doelen gaat behalen. Dan kun je elkaar op moeilijke momenten ondersteunen en om hulp vragen. Maak een chatgroep aan zodat je elkaar makkelijk op de hoogte kunt houden en elkaar kunt motiveren om er de volgende dag weer voor te gaan. Gedeelde smart is halve smart en niets is leuker dan je successen samen met een ander vieren!

Vergroot je kansen

Onderzoekers (Gokee et al., 2012) toonden aan dat wanneer je in een sociale setting een doel nastreeft, het zien van het succes van een ander heel besmettelijk is. De kans dat je als onderdeel van een team gewicht verliest ging met 20% omhoog vergeleken met mensen die het alleen probeerden. Dit geeft dus het belang aan om je te omringen met mensen die hetzelfde (gezondheids)doel nastreven.

De winnaarsmentaliteit

Een doel nastreven in een sociale setting heeft ook een positieve invloed op je winnaarsmentaliteit, zo toonde hersenonderzoek aan. Door in een groep te presteren wordt de externe motivatie vergroot en ben je dus meer gemotiveerd om te winnen. Daarnaast helpt het de meeste van ons om sociale verwachtingen te scheppen waar je je natuurlijk graag aan wil houden.

Volhouden

Het mooiste is natuurlijk als je mensen om je heen kan inspireren om gelijkwaardige (gezondheids)doelen na te streven. Wees niet te streng voor jezelf en anderen maar moedig elkaar aan en focus op de onderdelen die goed gaan. Zo zorg je ervoor dat het geen ‘moetje’ wordt maar iets dat je heel graag wil en anderen ook gunt. Vier elk succes, want daar doe je het voor!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Babette Schwidder

Coach. Helps you empower your hidden potential. Loves nature, learning, and innovation.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!