Interview: Hoe is een online behandeling voor depressie?
Interview: Hoe is een online behandeling voor depressie?
zonsondergang-natuur-online-psycholoog

Sylvia, 54 jaar, voelde zich al een langere tijd overvraagt: ze gaf te veel van haarzelf op het werk en thuis, in de relatie met haar toenmalige man. Vorig jaar meldde Sylvia zich aan bij PsyQ en kreeg daar een online behandeling aangeboden voor haar klachten. Wij vroegen haar hoe dat was.

Kan je wat over jezelf vertellen?

“Jazeker. Ik ben Sylvia, 54 jaar, heb twee volwassen kinderen en ben onlangs gescheiden. Ik werk 4 dagen in de week, ik heb een hond, ik hou van wandelen en van muziek!”

Je bent in behandeling geweest bij PsyQ en geholpen via NiceDay. Wat voor klachten had je?

“Het was destijds een moeilijke periode. Ik vroeg te veel van mijzelf en ben toen uitgevallen met een burn-out en bij PsyQ terecht gekomen met hoofdzakelijk depressieve klachten.”

Wat dacht je toen je voor het eerste hoorde over online behandeling?

“Mijn eerste reactie was toch wel jammer, je hebt dan geen oog in oog contact, bent niet fysiek bij elkaar. Maar aan de andere kant ook wel prettig. Ik dacht gelijk: je hoeft nergens heen en met videobellen zie je elkaar toch, in je eigen omgeving. Deze gedachten zorgde er voor dat ik er toch voor open stond.”

En hoe sta je nu tegenover online behandeling?

“Ik vond het juist wel heel persoonlijk! De tijd is helemaal voor jou, door de app heb je ook tussentijds persoonlijk contact. Op het moment dat er iets in je opkomt kan je het delen met je eigen online psycholoog: door het in je dagboek te schrijven of juist door een chatbericht te sturen. Ik hoefde dan niet direct antwoord, maar je hebt het wel gelijk neergelegd en wacht het antwoord gewoon rustig af.”

Kan je vertellen hoe de behandeling dan ging?

“In het begin hadden we iedere week een videobelsessie en maakte ik dagelijks gebruik van de NiceDay app. Ik vulde mijn dagboek in en hield mijn stemming bij. Soms stuurde ik tussendoor ook een chatbericht. Hier werd snel op gereageerd en als ik de behoefte voor een extra sessie had werd die gewoon ingepland. Naarmate het beter ging en ik al wat langer in behandeling was, werden de sessie soms korter en minder vaak. Eén keer in de twee weken bijvoorbeeld.”

Je gaf aan dat je eerder in behandeling bent geweest, wat waren voor jouw de voor- en nadelen van de online behandeling?

“Een voordeel was zeker dat je niet naar locatie hoeft. Het plannen van sessies op locatie was voorheen wel eens lastig, toen ik eerder behandeld werd woonde ik in de Zaanstreek maar moest ik in Amsterdam naar mijn psycholoog. Ook gaf het reizen mij extra stress. Je wil op tijd komen en soms sta je dan bijvoorbeeld vast in de file. Ik kan geen nadelen van NiceDay benoemen maar daar speelt mijn behandelaar en online psycholoog Béatrice ook een grote rol in. Ik had echt een klik met haar.”

Denk je nog vaak terug aan de dingen je hebt geleerd tijdens je behandeling?

“Jazeker, ik heb de NiceDay app ook nog op mijn telefoon en lees het regelmatig terug. Alles wat ik tijdens de behandeling heb gedaan (G-schema’s invullen, opstellen van het terugvalpreventieplan) pak ik er af en toe nog bij. Je krijgt daar toch even een boost van, ik zie letterlijk dat ik er voorheen veel slechter aan toe was en dit geeft mij moed, moed dat altijd alles wel weer goed komt.”

Wat is voor jou het belangrijkste van wat je hebt geleerd?

“Reflecteren helpt om positief te zijn, vol te houden, goede tijden komen eraan. Voorheen zou ik vluchten voor mijn ‘negatieve’ gevoelens door bijvoorbeeld iets leuks te plannen met vriendinnen, op stap te gaan en er op uit te trekken. Nu plan ik juist een rustdag in, om alles te voelen wat er van binnen gebeurt. Dit heb ik echt door de hulp van Béatrice bereikt, door haar kan ik er nu zo over denken.”

Zou je de online behandeling met NiceDay aanraden aan anderen?

“Jazeker. Precies om de dingen die ik hiervoor heb genoemd zou ik NiceDay aan anderen aanraden. Je kan makkelijk en snel je eigen therapeut bereiken. Bij spoed kan je een chatbericht sturen waar je online psycholoog snel op kan reageren. Dit is zo waardevol als het even niet meer gaat. Op het moment dat er iets is kan je het delen, even los laten en je online psycholoog komt daar weer op terug. Bij een reguliere behandeling moet je het of opschrijven, onthouden of het verdwijnt. Ik ben nu verder gekomen dan dat ik ooit in andere behandelingen ben gekomen!”

Heb je nog een tip voor iemand die ook wil beginnen met een (online) behandeling?

“Het is echt hard werken, maar doe het voor jezelf. Wees gemotiveerd, je moet willen investeren. Je kunt niet achterover zitten en verwachten dat de ander (de behandelaar) jou beter maakt. Investeer in jezelf, in de app en luister naar je behandelaar. Je kan het!”

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!