Deze 4 tips zorgen voor een groter geluksgevoel
Deze 4 tips zorgen voor een groter geluksgevoel

Je hebt misschien al eens gelezen over het effect van een dankbaarheidsdagboek: een boekje waarin je bijvoorbeeld iedere ochtend en avond 5 dingen opschrijft waarvoor je dankbaar bent. Door te focussen op wat je wel hebt, wat er wel goed gaat en de fijne mensen die je om je heen hebt, groeit je geluksgevoel. Maar naast deze tip hebben we er nog een aantal voor je!

 1. Het leven is niet zo zwaar als het lijkt: 

  Onze gedachten gaan makkelijk met ons aan de haal: “Pff, ik heb echt geen zin in vandaag, dit wordt een rotdag ik voel het” en tada, aan het eind van de dag wat het ook een rotdag. Hoe echt deze negatieve gedachten ook voelen, ze hoeven niet de waarheid te maken. Jij bepaalt wat je denkt en voor een groot deel dus ook hoe je je voelt. Je gedachten zijn superkrachtig, probeer dus zoveel mogelijk positieve gedachten op te roepen en de negatieve gedachten ‘voorbij’ te laten gaan, zonder er een waarde aan te hechten.

 2. Sta stil bij wat echt belangrijk is: 

  In ons dagelijks leven lijken alle zaken even belangrijk. Je wordt alle kanten opgetrokken, je werk, je relatie, vrienden/vriendinnen, huishouden, social media. Het voelt allemaal even belangrijk. Maar is het allemaal wel echt zo belangrijk? Wat belangrijk is verschilt per persoon, maar vraag jezelf eens af: waar wil ik mijn tijd en energie aan besteden? Als ik later terugkijk op mijn leven, wat had ik dan meer willen doen? En waar had ik minder tijd aan willen besteden?

 3. Kleine stappen, groots resultaat: 

  Ons dagelijks leven is druk, we willen van alles en dat is oké. Maar het kan soms ook overweldigend zijn en dit gevoel zorgt ervoor dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Probeer grote projecten/taken of dingen waar je tegenop ziet in kleinere stapjes te ‘knippen’. Vraag jezelf af welke kleine stap je nu kan zetten om de situatie al iets beter te maken. Zodra je de eerste stap hebt gezet, kan je jezelf de vraag opnieuw stellen. Zo ga je steeds verder! Problemen lijken (of zijn uiteindelijk) minder groot en dit zorgt ervoor dat je minder stress ervaart terwijl je meer gedaan krijgt. Win – win!

 4. Accepteren kun je leren: 

  “Het leven komt zoals het komt”, “het is wat het is” of “c’est ça”, allemaal uitspraken die aangeven dat het leven niet anders is dan het komt. Als je vaak wenst dat het anders is ervaar je stress en negatieve gevoelens (van bijvoorbeeld ontevredenheid). Acceptatie van dat wat is, zorgt voor rust in je leven. Dit betekent niet dat je ‘alles altijd maar moet laten gebeuren”, het betekent vooral dat je ieder moment gebruikt als uitgangspunt. Het is hoe het is en dat bepaalt je volgende stappen en acties. Minder stress, minder ontevredenheid, meer rust!

Een toolset

Deze tips zijn eigenlijk allemaal ‘trucjes” of ‘tools’ die je jezelf aan kan leren. Ze helpen relativeren, accepteren, in het nu zijn en dankbaar zijn voor wat wel fijn is in je leven. Het verkleint de kans op een baaldag (want die heb je heus nog wel eens!) en op stress.

NiceDay acties

Houd in NiceDay je dankbaarheidsdagboek bij, schrijf op wat echt belangrijk voor je is en  plan ‘kleine stappen’ in op je daily planner. Monitor ook je stemming, hopelijk zorgen deze tips voor een positieve stemming! En vergeet niet dit artikel te delen met iemand die ook iets kan hebben aan deze tips!

 

Source :
SoChicken, Bohlmeijer, E.& Bolier, L. (2013). Handboek positieve psychologie. Theorie, onderzoek en toepassingen, Scientias
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!