Deze yogahouding vergroot je geluksgevoel
Deze yogahouding vergroot je geluksgevoel

Deze pose heet het Wiel en wordt ook de Opwaarste Boog genoemd. De eerste keer dat ik deze asana deed, ging dat niet vanzelf. Het voelde ongemakkelijk. Wat niet gek was want ik deed het verkeerd en legde kracht op de verkeerde delen van het lichaam. Als je de houding correct doet, geeft het een boost aan je geluksgevoel. Het Wiel zorgt namelijk voor een intense strekking in met name de borst. Hierdoor is het mogelijk om dieper, tot laag in de buik, te ademen en dat zorgt voor een vergroting van het geluksgevoel. Hoe dat precies werkt en hoe je deze  yogahouding (met meer gemak) doet, lees je in deze blog.

Wat is de Wiel pose?

Dit is een gevorderde omgekeerde achteroverbuiging. In yogajargon heet deze houding “Urdhva dhanurasana”. Urdhva betekent ‘opwaarts’ en ‘dhanu’ is boog. In deze pose is er een strekking van de gehele wervelkolom. Naast de wervelkolom zijn ook de spieren en gewrichten van de benen en armen actief. Waarbij het heupgewricht een belangrijke rol heeft. Deze zorgt er namelijk voor dat je van de grond kan komen. De strekking die ontstaat brengt ruimte in de borstkas en daardoor is het mogelijk om dieper te ademen.

Wat is het effect van de Wiel pose?

Door de intense strekking van de gehele wervelkolom ontstaat er ruimte in de borstkas en is het mogelijk om dieper te ademen richting de buik. Een buikademhaling geeft het gevoel van rust en ontspanning. Dit verlaagt tevens de bloeddruk en dat stimuleert het geluksgevoel. Met name de dosale rugrompspieren die dieper in het lichaam zitten zijn actief in deze asana. De buikspieren spannen aan om de strekking van de wervelkolom mogelijk te maken. De hamstrings zijn actief om de heupen omhoog te houden en om deze te kunnen strekken. De hamstrings worden daarbij geholpen door de grote bilspier. De spieren bij de schouder zorgen ervoor dat het schoudergewricht een binnenwaartse rotatie maakt zodat de borstkast kan strekken. De spieren in de onderarmen en bij de polsgewrichten zorgen ervoor dat er stabiliteit is.

Zo doe je het Wiel

Als warming-up van het lichaam zijn de Cobra en de Neerkijkende Hond goede voorbereidende houdingen voor het Wiel. Om in Wiel te komen begin je liggende op de rug. De voeten komen op de grond waarbij de knieën en voeten op heupbreedte zijn. Strek de armen omhoog en laat de vingers wijzen naar achteren richting het hoofd. Plaats dan de handen naar de oren op de grond waarbij de vingers nu richting de schouders wijzen. Adem diep in en duw op de uitademing de heupen omhoog en strek dan rustig de armen uit. De meeste inspanning zit bij de heupen, niet bij de armen. Laat hoofd en nek los en blijft een aantal ademhalingen in de houding.

Alternatieven

Heb je gevoelige polsen of onderarmen? Maak voordat je begint aan het Wiel draaiende bewegingen met de polsen om de spieren warmer te maken. Of rust op twee vuisten in plaats van op de handen.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Esther

Especially for NiceDay, Esther writes blogs about yoga and shares practical and surprising tips (and tricks) that really benefit you. In 2018, she was the first yoga teacher in Europe to introduce live online yoga with her online yoga studio: 100% Yoga. A healthy balance between the physical and the mental brings joy to your life. It gives you energy and makes you shine. According to Esther, yoga is the way to achieve that. That is why she set up a live online yoga platform to energize as many people as possible. Experience how her classes can increase your enjoyment of life, and try 6 free classes that will put a smile on your face. Did you know that her studio works on solar energy?

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!