Don’t worry be relaxed, het belang van ontspanning
Don’t worry be relaxed, het belang van ontspanning

De meesten van ons ervaren regelmatig stress op het werk of thuis. Stress vermijden, is jammer genoeg niet altijd mogelijk. In plaats daarvan kun je wel meer tijd investeren in ontstressen. Mensen hebben allerlei verschillende manieren hiervoor.

Ontspannen is goed voor:

Jouw gezondheid: stress is gelinkt aan een hogere bloeddruk en een snellere hartslag, omdat het lichaam in een staat van paraatheid verkeert tijdens stressvolle periodes. Daarnaast zorgt het stresshormoon cortisol op de lange termijn voor afbraak van spieren en opeenhoping van vet. Spanningsklachten kunnen er daarnaast ook voor zorgen dat je sneller geneigd bent gewoontes aan te grijpen zoals alcohol drinken, roken of slecht te eten. Ontspanning gaat deze effecten tegen en zorgt voor meer balans in jouw lichaam en herstelt de lichamelijke gevolgen van stress.

Jouw gemoedstoestand: langdurige stress heeft als gevolg dat mensen een stuk minder fijn in hun vel zitten. Sombere gedachten, irritatie, boosheid en piekeren zijn veel voorkomende klachten van langdurige stress. Niemand wordt daar gelukkig van. Mensen zijn een stuk gelukkiger als ze ontspannen. Zo zitten de meeste mensen een stuk lekkerder in hun vel op vakantie. Dat komt omdat je tijdens een vakantie kan ontspannen en deze gedachten en gevoelens los kan laten. Je spierspanning neemt af, je slaapt beter en jouw zorgen nemen af. Dit geeft jou de vrijheid om meer te genieten van een leuke avond of activiteit.

Makkelijk en actief ontspannen

De meeste mensen vergeten dat ontspannen meer is dan op de bank zitten en tv kijken. Ademhalingsoefeningen en yoga staan daar weer tegenover en zijn juist echte technieken om actief te leren ontspannen. Er zijn echter een aantal makkelijkere activiteiten om stress weg te nemen en te ontspannen:

Ga naar buiten: een wandeling in het bos of het park is een goede manier om even weg te komen van alle drukke gedachten. Een dagje uitwaaien op het strand is ook een goede manier om jouw zorgen even te laten voor wat ze zijn en tot rust te komen.

Sporten: sporten is goed voor het lichaam en maakt stoffen vrij in de hersenen waar jij je beter van gaat voelen. Daarnaast zorgt sport ervoor dat jouw gedachten bij de sport zijn en niet bij de stressvolle gedachten over die deadline die je nog moet halen.

Een warm bad of naar de sauna: wordt al sinds de romeinen gebruikt voor ontspanning. De warmte zorgt voor ontspanning van de spieren, verbeterde bloedcirculatie en het openen van de poriën. Spier- en hoofdpijn zijn veel voorkomende stressklachten die een ontspannen bad kunnen wegnemen. Daarnaast werkt een bad ook erg goed om makkelijker in slaap te vallen.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!