Het kan erg lastig zijn met een fobie om te gaan. Je bent misschien bang voor spinnen, als de dood voor de tandarts of je hart slaat op hol op hoge plekken. Het kan soms zelfs nog moeilijker aanvoelen van een fobie af te komen. Gelukkig zijn er tips om jezelf er doorheen te slaan!

Dé manier om van je fobie af te komen, is door te doen. Dit noemen we exposure. Door angstige situaties te doorlopen en te ervaren, leer je je fobie te temperen. Voor iemand die last heeft van een fobie lijkt dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het confronteren van je angst is juist het tegenovergestelde van wat je altijd hebt gedaan. Dit kan veel negatieve emoties oproepen en je gevoel schreeuwt juist om het veilige pad te bewandelen: vermijden!

Wat kan je eraan doen?

Wat kan helpen bij het confronteren van een fobie, is de juiste mindset. Een mindset is een overtuiging over hoe we naar bepaalde situaties kijken en ermee omgaan. Gelukkig is een mindset flexibel en kan deze door anderen, maar ook door jezelf worden veranderd. Hoe verander je jouw mindset en hoe draagt een mindset bij aan het confronteren van mijn fobie?

Overtuig jezelf!
Een mindset is eigenlijk het hebben van een bepaalde verwachting over iets. Dit kan positief of negatief zijn. Een overtuigd geloof hebben in de verwachting dat je angstgevoelens zullen verminderen door je fobie onder ogen te komen, kan al veel schelen. Overtuig jezelf dat exposure werkt en creëer een positieve mindset. Het brengt namelijk allerlei lichamelijke gevolgen teweeg. Zo daalt bijvoorbeeld je hartslag en zakt je bloeddruk, waardoor weer de hevigheid van de negatieve gevoelens minder worden. Om jezelf te overtuigen, kan het helpen jezelf goed te informeren. Zoek eens wat informatie op over exposure therapie en lees persoonlijke ervaringen van anderen. Of lees een van onze andere blogs over fobieën!

Verschuif je aandacht
Een negatieve mindset zorgt voor tunnelvisie. Je focus ligt op de vervelende aspecten en dit bemoeilijkt het confronteren van je fobie alleen maar meer. Vergelijk het confronteren van je fobie eens met de planning om te gaan sporten terwijl je niet zoveel zin hebt. Je moet gaan, maar je slaat eigenlijk liever een keer over. Om jezelf toch zo ver te krijgen actie te ondernemen, helpt het om je aandacht te verschuiven van de negatieve stemming dat je geen zin hebt naar de verwachte positieve stemming ná het sporten. Denk eens na over hoe je je zou voelen als je, ondanks de tegenzin, toch zou zijn gaan sporten. Is dat gevoel nog steeds negatief of zou je je bijvoorbeeld trots of blij voelen dat je uiteindelijk wel bent gegaan? Hetzelfde geldt ook voor het confronteren van een fobie. Richt je aandacht op het verwachte positieve gevoel ná de confrontatie om jezelf meer te motiveren actie te ondernemen!

NiceDay

Plan in de NiceDay app een gebeurtenis buiten je comfortzone in als je van plan bent je fobie te confronteren. Aan deze gebeurtenis kun je toevoegen hoe je erover denkt en wat je verwacht te voelen. Probeer voor jezelf eens een angstige verwachting en een rationele verwachting te noteren. Is je geplande gebeurtenis voltooid? Reflecteer hierop door te checken of de ervaren gevoelens overeenkomen met wat je ervan verwacht had.

Tags: fobie exposure
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Wouter Schippers

Hey, ik ben Wouter. Bij NiceDay werk ik als psycholoog en coach. In mijn vrije tijd voetbal ik en houd ik me bezig met het produceren van digitale muziek.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!