In een eerdere blog kon je al meer lezen over de gelukshormonen dopamine, serotonine en oxytocine. In dit artikel wil ik je graag meer vertellen specifiek over het hormoon dopamine. Een aantal dingen zijn van invloed op de productie van dit geluksstofje en ik vertel jou graag hoe dat werkt! Wat dopamine is, lees je hier

Dopamine & voeding

De stofjes ‘fenylalanine’ en ‘tyrosine’ zijn nodig om dopamine te produceren. Sowieso zorgt eten al voor een dopamine aanmaak, maar daarnaast kun je ook bepaalde voedingsmiddelen uitkiezen die van nature rijk zijn aan deze stofjes om jouw dopamine productie kunnen boosten. Dit zijn amandelen, avocado’s, bananen, chocolade, zuivel, peulvruchten, zaden, noten, mager rood vlees, kip, kalkoen, zeevruchten en tofu. 

Daarnaast is het nuttig om antioxidanten te eten. Deze kunnen voorkomen dat bepaalde stoffen schadelijke effecten op de dopamine producerende cellen. Het gaat om deze drie antioxidanten: 

  • Bètacaroteen en carotenoïden: bladgroenten, oranje groenten en fruit, asperges, broccoli, bietjes
  • Vitamine C: paprika’s, sinaasappels, aardbeien, bloemkool, spruitjes
  • Vitamine E: noten, zonnebloempitten, bladgroenten, broccoli, wortelen

Verder zijn vitaminen en mineralen zoals foliumzuur, ijzer, magnesium, vitamine B3 en B6 betrokken bij de productie van dopamine. Zorg ervoor dat je voldoende van deze vitaminen en mineralen binnenkrijgt door groente, fruit en rood vlees te eten, eventueel aangevuld met voedingssupplementen.

Tot slot is het goed om voedsel te vermijden die de hersenfunctie kunnen verminderen. Dit gaat om bewerkte voedingsmiddelen, witte bloem, cholesterol, cafeïne, verzadigde vetten en suikers. 

Dopamine & beweging

Activeer je NiceDay stappenteller en zorg voor voldoende beweging! Dit kun je doen door dagelijks 30 tot 60 minuten (of minimaal 8.000 stappen) te wandelen, te fietsen of een andere sport te beoefenen. Beweging verhoogt het calcium in je bloed, wat de dopamineproductie en opname van dopamine in je hersenen stimuleert. Naast sportieve beweging, stimuleert seksuele activiteit ook de dopamine productie in je lichaam. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je meer zin krijgt. Door seks te hebben, is je dopamine voorraad snel aangevuld en ligt de drempel lager om het nog een keer te doen!

Dopamine & slaap

Je hersenen verbruiken weinig dopamine wanneer je slaapt, dus met voldoende slaap houd je meer dopamine over voor de volgende dag. Slaap minstens acht uur per nacht. Hier kun je tips vinden voor een goede nachtrust. 

Dopamine & ontspanning

Om je hormonen in balans te krijgen is het belangrijk om te ontspannen. Door het vrijlaten van hormonen, ervaar jij tijdens stress een opgejaagd gevoel. Dit gevoel kan handig zijn als je een deadline hebt en taken af moet hebben, echter is het minder handig wanneer je dit continu voelt. Probeer om deze reden je hormonen in balans te krijgen door bewust om te gaan met je gedachten. Meer tips om te ontspannen lees je in dit artikel.Wanneer heb je voor het laatst een dag écht vrij genomen? Of een uur in bad gelegen? Een boek gelezen midden op de dag? In je drukke bestaan komt het er allemaal nauwelijks van. En dat is jammer, want je accu opladen doe je daadwerkelijk door je gedachten even op iets heel anders te concentreren dan werk. Wat je nodig hebt is een goede hobby. De beste, om met regelmaat helemaal te kunnen afschakelen. Optimaal afschakelen doe je door te mediteren; 5 minuutjes per dag doen al wonderen (zegt Harvard).

Hier vind je meer tips over het vergroten van jouw geluksgevoel! 

Wil je jouw geluksgevoel vergroten? Zorg er dan voor dat je je dopamine voorraad aanvult! Eet, beweeg, seks, slaap, ontspan, lees er op los en have a nice day! 🙂 

“Do more of what makes you happy”

NiceDay acties

Probeer je gedachten en gevoelens in je ‘Gevoel Registratie’ te noteren zodat je inzicht krijgt in wat er in je om gaat.

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ilya de Groot

Hi, ik ben Ilya, psycholoog en coach bij NiceDay. Ik houd van reizen, lekker eten, nieuwe dingen ondernemen en sporten (skeeleren en skiën). De balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk om te behouden, lukt dat niet? Ik help je graag!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!