Val je de laatste tijd moeilijk in slaap of ben je altijd al een moeilijk slaper geweest? Deze tips vertellen je wat je vooral wel en wat je vooral niet moet doen om vanavond lekker in slaap te vallen!

Wat kun je beter niet doen voor het slapen gaan?

 • Drink ‘s avonds geen cafeïnehoudende dranken zoals koffie, energiedrank en thee. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam of je hersenen actief blijven.
 • Drink geen alcohol voor het slapen gaan. Ook al heeft het een rustgevende (verdovende) werking, het heeft een negatief effect op de kwaliteit van je slaap.
 • Eet geen grote maaltijden of maaltijden met een hoog suikergehalte voor het slapen gaan. Dit kan zorgen voor een energieboost die het inslapen bemoeilijkt.
 • Zorg ervoor dat je de tijd niet kan zien wanneer je in bed ligt. Draai je wekker of je mobiel om zodat je jezelf niet verleidt om op de klok te kijken als het je niet lukt om in slaap te vallen. Dit kan namelijk voor meer stress zorgen.
 • Probeer overdag niet te slapen. Dit verstoort namelijk je slaap-waakritme. Heb je echt even een dutje nodig? Doe dan een powernap van 20-30 minuten, houd de tijd goed bij!

Maar, wat helpt wel?

 • Dim alle lichten ongeveer twee voor het slapen gaan. Dit zorgt voor het in werking treden van de melatonine aanmaak. Dit hormoon zet allemaal processen in gang die het lichaam tot rust brengen.
 • Een warm bad of warme douche nemen voor het slapen. Als je lichaam daarna afkoelt helpt dat om sneller op een optimale temperatuur te komen waardoor je lichaam ontspant en in een rust-modus komt.
 • Lichte lichamelijke oefeningen doen voor het slapen zoals been liften of squats zorgen ervoor dat de bloedcirculatie op gang komt. Dit heeft een rustgevende werking.
 • Ga voor het slapen nog een blokje om lopen. Hiermee kun je je hoofd leegmaken en het bewegen heeft een positieve invloed op je bloeddruk waardoor je je ontspannen voelt.
 • Als je echt lang wakker ligt is het beter om er even uit te gaan. Blijf je altijd liggen als het niet lukt, dan kan dat ook voor negatieve associaties zorgen die je hebt met je bed. Houd de lichten zoveel mogelijk gedimd en ga even iets lezen (geen tv, ipad of mobiel).
 • Luister naar rustgevende (slaap)muziek voor het slapen gaan. Hierdoor pieker je minder snel en het verlaagt bepaalde hersenactiviteit! Zo treed je makkelijker in slaapstand.

 

Tags: sleep
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!