Stop met je druk maken om wat anderen van je vinden
Stop met je druk maken om wat anderen van je vinden
verliefd-koppel-druk-maken-anderen

Betrap je jezelf erop dat je vaak bezig bent met wat anderen van je vinden? Probeer je het anderen naar hun zin te maken zodat je aardig wordt gevonden en hiermee de kans op een afwijzing probeert te voorkomen? Dit gedrag heeft veelal te maken met onze opvoeding. In dit artikel zullen we het hebben over een aantal inzichten die je kunnen helpen om je minder druk te maken om de mening van anderen.

Wat zegt een mening van de ander over jou?

De meningen van anderen zijn gebaseerd op de levenservaringen die ze hebben opgedaan, (voor)oordelen, verwachtingen en voorkeuren. Dit betekent dat het meer te maken heeft met hen en minder met jou. In onze huidige generatie hebben we een groter sociaal netwerk door social media dan de generatie hiervoor. Je kunt online nog gemakkelijker commentaar geven op anderen waardoor we nu waarschijnlijk met nog veel meer meningen te maken hebben. Dit maakt het des te belangrijker om goed na te gaan hoeveel waarde je hecht aan hoe anderen over jou denken.

Wat vind jij belangrijk?

Wat zijn voor jou belangrijke waarden in het leven? Hecht jij waarde aan succes of vind je balans in je leven belangrijker? Zodra je beter in kaart hebt gebracht wat jij belangrijk vindt en waar jij voor wilt gaan, wordt het steeds makkelijker om beslissingen te nemen. Daarnaast ga je hierdoor hopelijk ook steeds minder waarde hechten aan de meningen van anderen. Als je leeft naar jouw waarden dan zul je meer in je kracht staan en hierdoor vertrouwen hebben dat je de juiste keuzes maakt.

Accepteer het feit dat niet iedereen je aardig gaat vinden

Helaas gaat het je niet lukken om door iedereen aardig te worden gevonden. Dat is de harde waarheid. Als je dit kunt accepteren dan kun je steeds vaker keuzes maken die goed zijn voor jou. Zit je al een tijdje te overwegen om je baan op te zeggen omdat je jouw geluk wilt najagen maar ben je bang voor de reacties van je collega’s? Sta dan stil bij het werkgeluk die je mist doordat je de meningen van anderen belangrijker vindt. Zonde van de tijd!

Laat jouw gevoel niet afhangen van anderen

Wanneer we ons levensgeluk laten afhangen van de meningen van anderen, dan geven we hen eigenlijk de controle over onze emoties. Laat dit goed tot je doordringen. Besef daarna dat de meningen van anderen vaak een momentopname zijn, maar jouw emoties kunnen wel een langere tijd aanhouden. Wanneer jij volgens jouw waarden leeft en minder bezig bent met wat anderen ervan vinden dan ligt de controle meer bij jou. Dit klinkt uiteraard makkelijker dan dat het is aangezien je druk maken en bezig houden met de meningen van anderen vaak onbewust plaatsvindt. Toch kun je stukje bij beetje hierin veranderingen maken.

Omring jezelf met mensen die het beste met jou voor hebben

Omring jezelf met mensen waar jij je prettig en veilig bij voelt. Als mensen het beste met je voor hebben dan zullen ze jou steunen in de keuzes die je maakt, ongeacht of ze het mee eens zijn of niet. Daarnaast helpt het je om dicht bij jezelf te blijven omdat je minder het gevoel hebt dat je anderen naar hun zin hoef te maken.

Source :
Tags: mening
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rita

Hi, ik ben Rita, psycholoog en coach bij NiceDay. Het komt weleens voor dat je minder goed in je vel zit of dat je last kunt hebben van angst, stress of somberheidsklachten die wat langer aanhouden. Iemand die met je meekijkt en met je meedenkt kan je verder helpen in je herstelproces. Als je eenmaal de stap hebt gezet om de klachten die je ervaart met een psycholoog te delen dan zul je hopelijk merken dat het delen zorgt voor meer verbinding!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!