Easy superfoods

Nu het nieuwe jaar volop in gang is en we allemaal bezig zijn met onze goede voornemens, kunnen we natuurlijk niet achterblijven met een lijstje dat je kunt gebruiken om het nieuwe jaar écht gezond te beginnen. In dit blog lichten we een aantal ‘superfoods’ uit waarvan je wellicht niet wist dat ze zulke gezondheidsvoordelen hadden. Benieuwd? Wij hebben een top-5 gemaakt!

Havermout

Als eerste hebben we havermout. Als je een beetje in de wereld van ‘gezond eten’ gedoken bent, was dit waarschijnlijk de eerste ‘superfood’ die je tegenkwam. En hij staat ook met recht op nummer 1. Havermout bindt tijdens de spijsvertering aan galzout, wat ervoor zorgt dat havermout een natuurlijke cholesterolverlager is.

Daarnaast is het van nature glutenvrij, levert het veel voedingswaarden in vergelijking met haar calorieën, bevat het antioxidanten en houdt het de honger in toom. Door de oplosbare vezels in havermout kan het in de maag opzetten, waardoor je hongergevoel weggaat. Daarnaast bevat het langzaam afbreekbare koolhydraten, waardoor er geen pieken in de glucosespiegel ontstaan.

Avocado

De avocado: het is bijna niet mogelijk om deze te missen als je een gezond voedingspatroon wilt hebben. De avocado is één van de gezondste en meest voedingsrijke vruchten die er in de wereld bestaan. De vrucht bestaat voor tweederde uit enkelvoudige, onverzadigde vetten. Dit zijn gezonde vetten die je lichaam direct energie geven en ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel op pijl blijft. Zo kan je vetverbranding op een constant, hoog niveau blijven draaien. Ideaal als je bijvoorbeeld aan het afvallen bent.

Daarnaast beschermt avocado tegen de aanmaak van schadelijke vetzuren, en verlaagt het je bloeddruk. Naast de onverzadigde vetzuren bevat de avocado zo’n 20 essentiële voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines B en E, en kalium.

Volkoren granen

Als derde de volkoren granen. Jarenlang wisten we het niet zeker, maar tegenwoordig zijn volkoren granen/producten onmisbaar in een gezond voedingspatroon.

Een graan is gemaakt van een zemel, een kiem en een meelkern. De meeste gezonde voedingsstoffen zitten hierbij in de kiem en de zemel. Volkoren granen worden gemaakt van alle drie de delen van een graan. De ‘witte’ variant van granen wordt alleen van de meelkern gemaakt.

Volkoren granen hebben talloze gezondheidsvoordelen. Zo geeft het consumeren van 90 gram volkoren granen per dag een gereduceerd risico op bepaalde hartziekten, en een 10% lagere kans op darmkanker. Daarnaast kan het bij diabetes type 2 patiënten helpen met het op pijl houden van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast helpen de vezels die in volkoren granen zitten bij de spijsvertering. Voorbeelden van volkoren graanproducten zijn bijvoorbeeld: zilvervliesrijst, volkorenbrood, volkoren meergranenbrood, haver en volkoren rogge.

Eieren

Op de vierde plaats eieren. In de Middeleeuwen werden deze al in grote getallen geconsumeerd. En dat aantal is alleen maar toegenomen. Eieren bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan vitamine D en choline: een voedingsstof dat helpt bij het gezond houden van de lever, het hart en de hersenen.

Daarnaast heeft een studie van de Universiteit van Connecticut bewezen dat mensen die eieren aten voor het ontbijt, zich minder hongerig voelden en meer calorieën verbruikten dan degenen die bijvoorbeeld een bagel hadden voor ontbijt.

En last but not least… chocolade!

Voor de chocoladeliefhebbers onder ons goed nieuws: chocolade is gezond voor ons! Chocolade is, als het in een pure vorm gegeten wordt (hoog percentage cacaomassa), namelijk een rijke bron aan voordelen voor het lichaam.

Zo is pure chocolade een een krachtige bron van antioxidanten. Als krachtige antioxidant is het een voedingsmiddel dat schadelijke vrije radicalen kan uitschakelen. Daarnaast is het rijk aan flavanolen: deze stoffen kunnen ziektes tegengaan, denk hierbij aan hartziektes, long- en prostaatkanker, maar ook astma en diabetes type 2.

Daarnaast heeft de cacao in chocolade effect op het bloed en op het hart. Door af en toe wat pure chocolade te nuttigen, heb je minder kans op een beroerte of hartaanval, omdat de kans op bloedklontering verminderd wordt. Ook stimuleren stoffen in chocolade de productie van stikstofoxide. Dit zorgt voor bredere en meer ontspannen bloedvaten, waardoor de bloedsomloop beter wordt.

NiceDay app

Het eten van gezond voedsel heeft ook effect op je gemoedstoestand. Gebruik de NiceDay app eens om bij te houden of je je beter voelt als je gezond voedsel nuttigt!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rick van Wieringen

Hi, ik ben Rick. Junior Online Marketeer bij NiceDay. Ik help om de juiste content bij de lezer te brengen. Houdt van fitness, hardlopen en gamen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!