Vrijdag de dertiende, dé dag van het jaar dat in het teken staat van ongeluk. Op deze ongelukkige dag lopen we graag een blokje om bij het zien van een ladder en een zwarte kat. Weinig mensen trouwen op deze dag en veel hotels hebben geen kamers op de dertiende verdieping. Vooral voor mensen met paraskevidekatriafobie (een irrationele angst voor vrijdag de dertiende) is het een dramatische dag. Hoe is deze dag ontstaan en waarom is het geassocieerd met het hebben van ongeluk?

Vrijdag de dertiende

Op de vraag wanneer vrijdag de dertiende is ontstaan, is geen duidelijk antwoord te vinden. Er zijn verschillende herkomsten mogelijk. Een potentiële verklaring stamt uit het Christendom. Zo zou Jezus Christus gekruisigd zijn op vrijdag de dertiende. Bovendien zaten er bij het Laatste Avondmaal dertien mensen aan de tafel (twaalf discipelen plus Jezus Christus). Tijdens deze bijeenkomst werd Jezus verraden door Judas wat leidde tot de kruisiging van Jezus Christus.

Marianne Williamson, een Amerikaanse schrijfster, schrijft in haar boek ‘In vrouwelijkheid’ als suggestie dat op vrijdag volgens de volksverhalen de heksen bij elkaar kwamen, samen met een groep zwarte katten. Dit volksverhaal was afkomstig uit Scandinavische landen. Bij de samenkomst van de twaalf heksen zou de duivel als dertiende lid aanwezig zijn. Het getal dertien heet dan ook wel het duivelsdozijn.

Recenter onderzoek

Recent onderzoek laat zien dat het bijgeloof rondom deze dag pas veel later is ontstaan. Volgens dit onderzoek werd er in een Nederlandse krant uit 1896 voor het eerst gesproken over deze ongeluksdag. De aandacht voor deze dag is ontstaan vanuit Amerika, waar de geschiedenis voor vrijdag de dertiende terug gaat tot 1881. Al met al is het onduidelijk wanneer het bijgeloof voor vrijdag de dertiende is ontstaan.

Echt een ongeluksdag?

De volgende verhalen doen je geloven dat vrijdag de dertiende werkelijk ongeluk brengt. Zo is bijvoorbeeld Tupac Shakur op vrijdag 13 september 1996 neergeschoten en overleden. Daarnaast vond er op vrijdag 13 oktober 1972 een vliegtuigongeluk plaats. Het vliegtuig stortte neer in het Andesgebergte en de overlevende passagiers moesten om te overleven, hun dode medepassagiers opeten.

Bovengenoemde gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden op vrijdag de dertiende zijn natuurlijk verschrikkelijk. Mede door deze gebeurtenissen is het voor mensen met paraskevidekatriafobie genoeg reden om op vrijdag de dertiende veilig binnen te blijven. Is het ook een reden voor jou om op deze dag binnen te blijven of ben jij niet zo bijgelovig?

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!