Geen ‘nee’ kunnen zeggen kan leiden tot veel stress en oververmoeidheid. Vooral wanneer je al veel taken hebt die je moet doen. Veel mensen voelen zich vaak verplicht om ‘ja’ te zeggen, ze zijn bang voor de gevolgen, ‘Wat zouden collega’s/vrienden wel niet moeten denken?’. Ook denken mensen dat ze egoïstisch overkomen als ze nee zeggen. Toch is het altijd ‘ja’ zeggen niet goed voor jezelf, maar hoe zeg je nu het beste ‘nee’?

 1. Regels bij een verzoek
  Sta stil bij het feit dat het een verzoek is, dus je mag ‘nee’ zeggen op het verzoek. Je hoeft er ook geen verklaring of reden bij te geven, alleen nee op zichzelf volstaat ook.
 2. Bedenktijd nemen
  Wanneer iemand je iets vraagt hoef je daar niet gelijk op te antwoorden. Je kan gerust zeggen dat je er nog even over nadenkt. Bijvoorbeeld: ‘Ik denk hier nog even over na en kom er bij je op terug’. Het nadenken over het verzoek is handig omdat je hierdoor afwegingen maakt met: ‘wat levert het mij op als ik ja zeg?’ of ‘wat levert het mij op als ik nee zeg’. Hierdoor neem je geen overhaaste beslissingen.
 3. Let op de manier hoe je ‘nee’ zegt
  Zeg op een vriendelijke manier ‘nee’. Dit kun je doen door degene aan te kijken en niet te bot ‘nee’ te zeggen. Ook kun je ervoor kiezen om er een toelichting bij te geven. Als je dit doet zeg dan eerst nee en geef daarna pas de toelichting. Natuurlijk hoef je niet alleen strak ‘nee’ te zeggen, je kan ook andere opties geven als dit van toepassing is.
 4. Herhalen
  Blijft iemand toch aandringen nadat je ‘nee’ hebt gezegd? Herhaal het antwoord dat je het gegeven, dit kun als volgt doen; ‘zoals ik net heb gezegd …’. Hierdoor geef je aan dat je het al hebt verteld en dat je niet verandert van mening.
 5. Een keer ‘nee’ zeggen mag echt wel
  Je mag best een keer ‘nee’ zeggen tegen iets als je het liever niet wil doen. Veel mensen vinden het niet erg als je een keertje ‘nee’ tegen ze zegt. Al helemaal niet als je bijna nooit iets afwijst. Misschien zullen ze verbaasd zijn dat ze opeens een ander antwoord van je krijgen dan dat ze gewend zijn. Probeer dit een keer uit, en kijk hoe dit voor jou is.

NiceDay: de verschillende tips die net zijn besproken kunnen jou helpen met het zeggen van ‘nee’. Natuurlijk kan het spannend blijven om ‘nee’ te zeggen tegen iemand. Probeer dit te oefenen en reflecteer in de NiceDay app hoe het is gegaan. 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!