Als je weer op de goede weg bent en ook echt gaat geloven dat je de goede kant op gaat, durf je meer risico’s te nemen. Je gaat meer afspreken met vrienden, je gaat misschien weer meer werken en je krijgt het idee dat je stabieler wordt in je eetpatroon. En dan gebeurt het, een terugval. Wat nu?

Gebeurtenissen die je overkomen, zoals iemand die komt te overlijden, ziekte in de familie, stress op het werk of ruzie met een naaste kunnen de trigger zijn voor een terugval. Laat je hoofd niet hangen als dit gebeurt. Hierbij een aantal tips:

  • Het belangrijkste is dat je erkent dat het zo is! Je herkent de signalen, de één nog duidelijker dan de ander. Andere mensen kunnen het zien, maar daar heb je niets aan wanneer je zelf blijft ontkennen. Zo heb ik weer problemen met ‘normaal’ eten. Na de ruzie ging mijn gevoel alle kanten op en heb ik 4 dagen niet gegeten. Ik ben 2 kg afgevallen. Lichte paniek, want het ging zo goed!
  • Verplicht jezelf niet direct weer op het punt te komen van voor de terugval. Ik wilde na die 4 dagen weer eten wat ik daarvoor at. Maar ik zat zo tegen dat bord aan te hikken, ik kon wel janken. Met moeite heb ik het naar binnen gewerkt, maar was daarna 2 dagen ziek. Dus uit ervaring kan ik nu mededelen dat dit niet de goede oplossing blijkt.
  • Praten! Ja, daar is hij weer. Praat met de mensen om je heen. Ik gaf aan mijn partner aan dat ik er weer vreselijk veel moeite mee had. Hij zei direct: “doe het rustig aan en verplicht jezelf niet. Dan wordt het alleen maar moeilijker!” En wat heeft hij daar gelijk in.
  • Accepteer dat het even iets minder goed gaat. Het mag! En daarnaast hoort het erbij. Het kan niet altijd goed gaan. Soms moet je even een stapje terug doen om daarna weer verder te kunnen.
  • Vertrouw op jezelf. Jij kunt dit! Je bent hier eerder uitgekomen en nu heb je handvatten om er weer mee aan de slag te gaan. Stap voor stap weer de goede kant op.

Zelf ben ik nu weer op het punt dat ik trek begin te krijgen in de avond, dus dan neem ik kleine porties tot ik vol zit. Dit komt neer op ongeveer een halve tot driekwart van wat ik normaal zou eten. Vanaf het weekend ga ik proberen om overdag een bakje yoghurt te nemen met ontbijtgranen. Stap voor stap.

And the worst part is
Before it gets any better
We’re headed for a cliff

Het helpt voor mij zeker dat ik een grote eter naast me heb. Hem maakt het niet uit of ik een halve pizza eet of twee hele. Daardoor voel ik me veel vrijer om te doen wat goed voelt en niet wat “moet”. En als ik vol zit, schuif ik de rest van mijn bord door naar hem. Hij blij met een extraatje en ik zit niet nog tegen wat over is gebleven aan te hikken.

Ik hoop dat het jullie ook een beetje helpt. En niet alleen met betrekking tot eten. Ook met vermoeidheid of als je je down voelt. Neem weer een stapje terug, gun jezelf rust. Het komt echt goed!

Deze week ga ik voor 2 nummers! Beiden zijn van Paramore. Als eerste kies ik voor Turn it off. De tekst van dit nummer slaat op alles wat hierboven staat. Daarnaast ga ik ook voor Brick by boring brick. Dit nummer draai ik op vol volume als ik niet lekker in mijn vel zit. Goede combinatie voor deze week dus!

Liefs, Renée x

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Renée

Ervaringsdeskundige op het gebied van PTSS, burn-out, persoonlijkheidsproblematiek en eetstoornis. Als ik door mijn verhaal te vertellen één persoon kan helpen, ben ik al tevreden!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!