Alles wat je moet weten voor je eerste keer therapie
Alles wat je moet weten voor je eerste keer therapie
vrouw-tablet-eerste-keer-therapie

Als je al een langere tijd aan het overwegen bent om in therapie te gaan dan kan de hoeveelheid aan informatie die er is overweldigend zijn. Welke therapie past er bij jou? Heb je een verwijzing nodig of moet je het zelf betalen? Hoe zet ik mijn eerste stap? Zoveel aspecten om over na te denken! Om je te helpen hebben we een aantal stappen op een rijtje gezet die je kunnen helpen als je overweegt om voor het eerst in therapie te gaan.

Hulpvraag en klachten in kaart brengen

Schrijf op wat de klachten zijn waar je tegenaan loopt. Probeer hierbij ook voorbeelden bij te geven. Zijn de klachten gericht op één gebied in je leven of op meerdere gebieden? Hoe wordt je hierin belemmerd in je dagelijks leven? Daarnaast kun je jezelf afvragen hoe lang deze klachten al aanwezig zijn in je leven. Vervolgens kun je gaan nadenken over de ondersteuning die je het liefst zou willen ontvangen. Wil je dat iemand met je meedenkt, heb je praktische ondersteuning nodig of wil je stil staan bij bepaalde situaties uit het verleden? Het kan natuurlijk zo zijn dat je klachten op meerdere levensgebieden aanwezig zijn, maar dat jij je het liefst op één gebied wilt richten.

Verschillende soorten therapieën

Je kunt gerust Google raadplegen om te onderzoeken welke therapieën er zoal zijn en wat mogelijk bij jou kan passen. Dit ga je als het goed is ook bespreken als je een intakegesprek hebt gehad bij een therapeut. Toch kan het geen kwaad om zelf even op onderzoek uit te gaan. Daarnaast kun je online uitzoeken welke ggz instellingen of therapeuten bij jou in de buurt zitten. Wie weet wil je liever aanmelden bij een coach dan bij een psycholoog. Of je ontdekt dat er gespecialiseerde zorg wordt geboden voor de problematiek die jij ervaart (verslavingszorg, concentratiestoornissen etc.). Veel vrijgevestigde therapeuten of coaches hebben een eigen website waarop ze hun foto hebben geplaatst en informatie over hun manier van werken.

Neem contact op met je huisarts

Dit is een belangrijke stap omdat jouw huisarts als het goed is bekend is met de sociale kaart bij jou in de buurt. Daarnaast kan de huisarts met je meedenken en helpen om jouw hulpvraag te concretiseren. Het kan zijn dat je huisarts het advies geeft om samen met de POH GGZ (praktijkondersteuner) in gesprek te gaan om je hulpvraag te concretiseren en deze persoon kan je ook helpen in het zoeken naar de juiste steun. Via de huisarts heb je vaak een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor vergoede zorg. Houd er rekening mee dat je vaak een bedrag zelf moet betalen genaamd eigen risico.

Houd rekening met (lange) wachtlijsten

Helaas zijn er vaak (lange) wachtlijsten in de zorg. Hierdoor is het des te belangrijker om je klachten serieus genoeg te nemen en niet te lang te wachten met het vragen om hulp. Je kunt via jouw zorgverzekeraar eventueel om bemiddeling vragen om eerder in aanmerking te komen voor behandeling. Meer informatie hierover staat vaak op de site’s van de zorgverzekeraars aangegeven.

Klik met je therapeut

Het kan zijn dat je niet direct een klik voelt met je therapeut/coach. Geef het de tijd. Het kan zijn dat je een paar gesprekken nodig hebt om op je gemak te voelen. Durf het ook aan te geven als je merkt na een aantal gesprekken dat je terughoudend bent. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je niet serieus wordt genomen. Ook dan is het belangrijk om dit aan te geven. Hierdoor weet je therapeut ook waar hij of zij aan toe is.

Probeer geduldig te zijn

In therapie gaan is een proces die je gaat doorlopen. Vaak is het zo dat je aan het begin slechter gaat voelen doordat alle emoties/klachten die je ervaart uitvoerig worden besproken. Daarnaast kost het tijd om gedragsverandering toe te passen. Onthoud dat de gedragspatronen waar je nu aan werkt waarschijnlijk door de jaren heen zijn ontstaan. Dit betekent dat je ook wat langer de tijd nodig hebt om nieuw gedrag te leren. Daarnaast horen ook de ups en downs bij een proces.

NiceDay app

Heb jij mentale klachten? Of ken je iemand uit je nabije omgeving die tegen mentale problemen aanloopt? Via NiceDay behandelen we mensen met depressie-, angst- en stressklachten. Aan het eind van de behandeling maken we samen met de cliënt een terugvalpreventieplan. Ben je geïnteresseerd? Download de app of vraag informatie aan via support@niceday.app.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rita

Hi, ik ben Rita, psycholoog en coach bij NiceDay. Het komt weleens voor dat je minder goed in je vel zit of dat je last kunt hebben van angst, stress of somberheidsklachten die wat langer aanhouden. Iemand die met je meekijkt en met je meedenkt kan je verder helpen in je herstelproces. Als je eenmaal de stap hebt gezet om de klachten die je ervaart met een psycholoog te delen dan zul je hopelijk merken dat het delen zorgt voor meer verbinding!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!